Energetski sektor vratio se na razinu zaposlenosti od prije pandemije

Prvi puta u povijesti za većinu zaposlenih u energetskom sektoru u svijetu zaslužna je zelena energija, pokazalo je izvješće Međunarodne energetske agencije

Sandro Vrbanus nedjelja, 11. rujna 2022. u 10:27

Usred smo globalne energetske krize koja je potaknula tranziciju prema ekološki održivim izvorima energije i dovela do preslagivanja na tržištu. Globalni broj zaposlenih u energetskom sektoru vratio se stoga na razine na kojima je bio prije pandemije, pa ih čak i nadmašio – pokazuje prvo izdanje izvješća i zaposlenosti u energetskom sektoru, World Energy Employment Report, koji je izradila Međunarodna energetska agencija (IEA). Ovo izvješće od sada će se izrađivati jednom godišnje, najavili su.

Trenutačno na energetskim projektima i pogonima u svijetu radi više od 65 milijuna ljudi, odnosno oko 2% ukupne svjetske radne snage, a povećanje u novije vrijeme dolazi od zapošljavanja u "čistom" dijelu tog sektora, dok se sektor nafte i plina i dalje oporavlja od krize uzrokovane pandemijom.

Većina "zelenih" radnih mjesta

S najnovijim povećanjem broja zaposlenih, prvi je puta svijet u situaciji u kojoj više od 50% zaposlenika ovog sektora radi na projektima "zelene" energije, a dvije trećine od toga uključeno je u izgradnju novih energetskih projekata te proizvodnju tehnologija povezanih s čistim izvorima energije. U fosilnom sektoru, najviše se zapošljava u području infrastrukture povezane s ukapljenim zemnim plinom (LNG).

Zaposlenost u "fosilnom" i "čistom" energetskom sektoru, 2019.
Zaposlenost u "fosilnom" i "čistom" energetskom sektoru, 2019.

Energetski sektor ove će godine tako zabilježiti najveći porast broja radnika, u usporedbi s posljednjim godinama, dok se kao izazovi pojavljuju rastući troškovi i drugi inflatorni pritisci. Potražnja za novim zaposlenicima primarno će biti potaknuta ruskom invazijom na Ukrajinu te posljedičnom promjenom svjetskog energetskog tržišta i dobavnih lanaca.

Svijetla budućnost sektora

Kad je riječ o pogledu u budućnost, IEA predviđa da će zaposlenost u ovom sektoru nastaviti rasti, a "čisti" sektor porastom broja zaposlenih nadmašit će pad u broju zaposlenih u industrijama fosilnih goriva. Do 2030. godine trebalo bi diljem svijeta biti otvoreno 14 milijuna novih radnih mjesta u "čistoj" energiji, dok bi se dodatnih 16 milijuna zaposlenika u taj sektor trebalo preliti iz tradicionalnih sektora.

Bit će to izazov i za zakonodavce i vladajuće, koji će morati organizirati programe prekvalifikacije i razviti nove smještajne kapacitete na mjestima gdje će novi poslovi biti stvoreni – a sve kako bi energetska tranzicija donijela prednosti većem broju uključenih. Regije koje će ulagati u domaće industrije "čiste" energije doživjet će velik porast zaposlenosti, kaže IEA.

📢 Do 12 rata bez kamata

TOP!

ACER GAMING

Acer Nitro 5 ili Predator Helios 300, do 32 GB RAM-a.

7.069kn 938,22 € Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

KINGSTON

Kingston Fury Beast i Renegade memorija 16-32GB.

629kn 83,48 € Kupi

📢 HIT cijena!

TOP!

LOGITECH

Fantastična ponuda uredske i gaming periferije!

199kn 26,41 € Kupi


IPX7 in-ear slušalice

JBL Live Free NC+ TWS

Aktivno uklanjanje buke, TalkThru, Ambient Aware, do 21 sati reprodukcije, Dual Connect + Sync, 20Hz – 20kHz, 96dB, 16 ohma.

999 kn 132,59 € Kupi

2-smjerni bookshelf zvučnici

DALI Opticon 2 MK2

Patentirani SMC, woofer od drvnih vlakana, zvuk visokih performansi u manjim do srednje velikim prostorima, 59 - 25,000 Hz, 4 ohma, 30 - 150W, 86.5dB.

8.589 kn 1.139,96 € Kupi

ANC on-ear slušalice

JBL Live 460NC

Bluetooth, TalkThru, Smart Ambient, Hey Google, Alexa, do 50 sati reprodukcije, 20 Hz – 20 kHz, 96 dB, 32 ohma.

999 kn 132,59 € Kupi