Grad Zagreb izradio web aplikaciju za lakši prelazak na solarnu energiju

Energetski info centar Grada Zagreba omogućava preliminarni izračun osnovnih parametara sunčane elektrane za odabranu građevinu ili krov na području Zagreba

Sandro Vrbanus srijeda, 20. srpnja 2022. u 06:00

Energetska neovisnost bila je aktualna tema kada smo joj, ranije ove godine, posvetili temu broja, a sada – s daljnjim rastom cijena energenata i problemima u opskrbi – postaje još aktualnija. Tada smo obradili temu prelaska na solarnu energiju u teoriji i praksi, a dio te teorije svodio se i na servise koji omogućavaju izračun solarnog potencijala za jednu takvu kućnu elektranu. Kako je energetika sve bitnija, mikrosolari sve pristupačniji, a zakonska rješenja idu na ruku korisnicima, tako će i ponuda na tržištu vezana uz ove tehnologije sigurno biti sve aktivnija i veća.

Jedan korak u istom tom smjeru ovoga je tjedna načinio i Grad Zagreb, pokrenuvši web aplikaciju Energetski info centar Grada Zagreba. Ova internetska stranica trebala bi poslužiti kao online info centar za sve građane koji razmišljaju o instalaciji sunčane elektrane na svoj krov.

Svi zagrebački krovovi su u aplikaciji

Svi zainteresirani na ovom mjestu mogu provjeriti sunčani potencijal svojeg krova, saznati koliko mogu uštedjeti instaliranjem solarnih panela i u kojem roku. U web aplikaciji, na mapi grada, svatko može pronaći svoju zgradu ili kuću, vidjeti kolika je površina krova iskoristiva za panele te unijeti svoju stvarnu aktualnu potrošnju električne energije. Na temelju tih podataka kalkulator će ponuditi površinu preporučene elektrane te izračunati iznos i povrat investicije i potencijalne uštede.

Iz Grada kažu da su u aplikaciju uneseni svi zagrebački krovovi. Najavljuju da će, osim ove online platforme, najesen otvoriti i fizički info centar za prelazak na solarnu energiju. Cijeli sustav će se uskoro i dodatno automatizirati, tako da će građani u njemu moći dobiti i idejno rješenje, koje će odmah moći poslati na suglasnost u HEP.

"S obzirom na zimske uvjete koji slijede i povećanje cijene energenata, energija Sunca postaje još značajniji obnovljivi izvor energije", rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević naglasivši da ovom aplikacijom Grad radi značajan iskorak u informiranju građana i poduzetnika o tome kako prijeći na obnovljive izvore energije.