Kako pohraniti ljetnu toplinu da bi se koristila zimi

U igri su dvije različite vrste naprednih tehnologija za pohranu toplinske energije, osmišljene na Sveučilištu Loughborough

Mladen Smrekar subota, 5. ožujka 2022. u 15:59

Nova tehnologija koja može pohranjivati toplinu danima ili čak mjesecima u središtu je novog projekta koji uključuje Istraživački program Active Building Center, predvođen Sveučilištem Swansea.

Problem intermitentnosti

Pohrana topline tako da bude dostupna kada je to potrebno, mogla bi smanjiti rastuće račune za energiju. Ona rješava i  jedan od glavnih problema s obnovljivim izvorima energije, poznat kao intermitentnost: činjenica je da energija vjetra i sunca ovise o vremenskim uvjetima. 

Pohrana topline rješava jedan od glavnih problema obnovljivih izvora energije, ovisnost o vremenskim uvjetima
Pohrana topline rješava jedan od glavnih problema obnovljivih izvora energije, ovisnost o vremenskim uvjetima

Projekt Adsorb (Advanced Distributed Storage for grid Benefit) istražuje modularne sustave koji bi mogli poboljšati energetsku učinkovitost zgrada i smanjiti pritisak na energetske sustave. U igri su dvije različite vrste napredne tehnologije za pohranu toplinske energije, osmišljene na Sveučilištu Loughborough.

Termokemijsko skladištenje

Prva je termokemijsko skladištenje (TCS), kojom bi se moglo osigurati skladištenje tjednima ili čak mjesecima, bez gubitka topline. Djeluje tako da crpi toplinu iz toplinskog izvora -  toplinske pumpe, električnog grijaćeg elementa ili solarnog toplinskog kolektora - kako bi dehidrirao aktivni materijal i punio termalni spremnik.

Termokemijskim skladištenjem do energije, bez gubitka topline
Termokemijskim skladištenjem do energije, bez gubitka topline

Nakon punjenja, sustav se može ohladiti na temperaturu okoline i pohraniti energiju. Po potrebi se uvodi vlaga koja oslobađa toplinu za korištenje u domu.

Phase Change Material

Druga tehnologija je Phase Change Material (PCM) koja ima potencijal svakodnevnog skladištenja toplinske energije na gustoćama daleko većim od tradicionalnih tehnologija. PCM sustav koristi izvor topline za zagrijavanje skladišta kemikalija kako bi čvrsti materijal prešao u tekući oblik.

Pohranjena toplina može se osloboditi kako bi se osigurala topla voda ili grijanje prostora jednostavnim pumpanjem vode niže temperature kroz sustav.

U kombinaciji s inteligentnim sustavima upravljanja, ove tehnologije mogle bi značajno smanjiti potrošačke račune i riješiti problem interminentnost, jačajući obnovljive izvore energije i izvlačeći više ugljika iz opskrbe energijom.