Neobična veza uzgoja cvijeća i rudarenja bitcoina ostvarena u Nizozemskoj

Nizozemski su uzgajivači tulipana pronašli način kako postati energetski manje ovisni o uvoznom plinu, a pritom i nešto dodatno zaraditi na kriptovalutama: spojili su rigove za rudarenje na sustav grijanja

Sandro Vrbanus srijeda, 14. prosinca 2022. u 19:05

Veza bitcoina i nizozemskih tulipana mnoge će podsjetiti na lekciju iz investiranja. Naime, slom investicijskog "mjehura" u drugoj polovici 16. stoljeća u Nizozemskoj, poznat kao "tulipomanija", postao je kroz stoljeća simbol nerealnog napuhivanja cijene neke, obično bezvrijedne, imovine. Posljednjih godina taj se slučaj najčešće izvlačio kao argument za proglašavanje bitcoina i drugih kriptovaluta "novim tulipanima", imovinom čija vrijednost je čisto špekulativna i vrlo brzo bi mogla s nebeskih visina pasti na nulu.

Tulipomanija i rudarenje

Druga poveznica tulipana i bitcoina, sada s možda nešto pozitivnijim prizvukom, događa se u Nizozemskoj. Suočeni s energetskom krizom i poskupljenjem uvoznog plina, uzgajivači tulipana udružili su se s rudarima bitcoina i spojili dvije profitabilne djelatnosti. Za ideju je zaslužna kompanija Bitcoin Brabant, koja je pokrenula projekt "cvijeća bitcoina", Bitcoin Bloem.

"Uzgoj cvijeća je energetski rasipan, baš kao bitcoin, i u biti bi trebao biti zabranjen", kažu iz ove kompanije pomalo ironično. Njihov proizvod je spoj jednoga i drugoga – cvijeće uzgojeno uz pomoć otpadne energije iz procesa rudarenja bitcoina. Viškom topline iz rudarskih rigova ova kompanija zagrijava staklenike za uzgoj cvijeća. Inicijalno energiju za rudarenje dobivaju iz solarnih panela, tako da je cijeli proces optimiziran te ugljično – negativan. "Mi zapravo poboljšavamo okoliš", kažu.

33 milijuna "bitcoin tulipana" uzgaja se na ovaj način
33 milijuna "bitcoin tulipana" uzgaja se na ovaj način

Bitcoin Bloem trenutačno surađuje s jednim staklenikom, koji griju sa šest rudarskih rigova, vrijednih po oko 15.000 eura. Dio tih rigova je u vlasništvu Bitcoin Bloema, a dio u vlasništvu voditelja staklenika. Grijanjem postrojenja za uzgoj tulipana i jedni i drugi ujedno uspiju ponešto i zaraditi na bitcoinu i pritom poručuju da se ne boje neke nove "tulipomanije" – "Bitcoin će trajati vječno", optimistični su Nizozemci.