Rimac Energy pronašao strateškog partnera u energetskom sektoru

Domaća energetska kompanija ENNA i Rimac Energy sklopili su strateško partnerstvo za razvoj održivih energetskih rješenja, zasnovano na novom baterijskom sustavu za skladištenje energije SineStack

Sandro Vrbanus četvrtak, 19. listopada 2023. u 11:46

Rimac Energy, kompanija podružnica Rimac Technologyja specijalizirana za stacionarne sustave pohrane energije, nedavno je bila predstavila svoj prvi proizvod, baterijskog sustav za skladištenje energije (BESS), naziva SineStack. Sada se doznaje i nešto više o tom proizvodu, ali i o novom strateškom partnerstvu s relativno mladom domaćom energetskom kompanijom.

SineStack

Prvi proizvod Rimac Energyja, SineStack, sustav je baterija namijenjen priključivanju na nacionalne elektroenergetske mreže ili za korištenje u industriji. Rezultat je to, kažu, višegodišnjeg istraživanja i razvoja, koji pomiče granice onoga što takvi sustavi danas mogu isporučiti. Trebao bi to biti prvi predstavnik "nove generacije" BESS sustava, zahvaljujući nizu inovacija na kojima je izgrađen.

Iz kompanije tako poručuju da je u osnovi ovdje riječ o visoko distribuiranom i integriranom sustavu pretvaranja električne energije, dok proces kontrolira inovativni softver. Životni mu je vijek 12.000 ciklusa punjenja i pražnjenja, koji se ističu 92%-tnom efikasnošću i naprednim upravljanjem toplinom vodenim hlađenjem, s tek 5% temperaturnog gradijenta kroz cijeli baterijski sklop.

SineStack je modularno rješenje zasnovano na LFP baterijama, a izlazna snaga jednog modula deklarirana je na 400 kVA, uz energetsku gustoću od 280 kWh po četvornom metru
SineStack je modularno rješenje zasnovano na LFP baterijama, a izlazna snaga jednog modula deklarirana je na 400 kVA, uz energetsku gustoću od 280 kWh po četvornom metru

Inovaciju predstavlja i jedinstvena arhitektura, koja integrira invertere izravno u module baterije. Time se postiže kompaktan dizajn, malen tlocrt SineStacka, ali se eliminira i potreba za vanjskim inverterima. SineStack u jednom modulu ima kapacitet od 790 kWh, a omogućava naknadno dodavanje modula bez potrebe za predimenzioniranjem invertera u početku.

Cijelim se sklopom upravlja posebnim vlastitim softverom, čime se osigurava optimalno punjenje i pražnjenje svake od ćelija, što povećava efikasnost, prilagođava opterećenje svake ćelije njezinom "zdravlju" te minimizira količinu zaostale (inače nedostupne) energije u ćelijama. Sve to trebalo bi osigurati i 30% dulji životni vijek baterijskih ćelija.

Partnerstvo s ENNA-om

Objavljeno je i da će prvi strateški partner Rimac Energyja na velikim projektima biti kompanija ENNA, koja razvija projekte obnovljivih izvora energije. Njihovo strateško partnerstvo ima cilj unaprijediti tehnologiju proizvodnje i skladištenja energije iz obnovljivih izvora.

Partnerstvo je objavljeno na najvećem tehnološkom sajmu u Ujedinjenom Kraljevstvu, Birmingham Tech Week
Partnerstvo je objavljeno na najvećem tehnološkom sajmu u Ujedinjenom Kraljevstvu, Birmingham Tech Week

ENNA će tako iskoristiti potencijale za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, dok će Rimac Energy biti odgovoran za skladištenje i kasniju isporuku te energije putem svog baterijskog sustava za skladištenje energije, SineStack. Partneri namjeravaju primijeniti sustave SineStack na ENNA-ine projekte obnovljive energije priključene na mrežu i izvan nje. Prvi pilot projekt bit će isporučen na ENNA-inim lokacijama tijekom 2024. godine, nakon čega će se u stvarnom okruženju provesti testiranja održivih rješenja koja smanjuju emisije stakleničkih plinova.

Najavljuje se i provođenje dodatnih projekata nakon pilot-faze, uključujući implementaciju do 1 GW sustava skladišta energije. Suradnja uključuje i obvezu instaliranja značajnih kapaciteta za pohranu energije diljem Europe.