Solarni paneli "zaraženi" bakterijama jeftini su, efikasni, i ekološki prihvatljivi

Sa sveučilišta British Columbia stiže vijest o novoj vrsti fotonaponskih panela koji struju generiraju putem bakterija – a pritom su jeftini za izradu i vrlo učinkoviti

Sandro Vrbanus nedjelja, 8. srpnja 2018. u 21:29

Kad je riječ o porastu korištenja obnovljivih izvora energije u svijetu, taj trend poglavito možemo zahvaliti sve većoj svijesti ljudi o potrebi smanjenja zagađenja okoliša, te sve nižim cijenama ugradnje raznih solarnih ili vjetroelektrana. No, efikasnost proizvodnje električne energije u ovakvim pogonima još uvijek nije na razini nuklearnih elektrana, pa čak niti onih na ugljen ili plin. Stoga je dobrodošao svaki novi izum koji bi povećao iskoristivost energije Sunca ili vjetra, a jedan takav stiže s kanadskog sveučilišta British Columbia.

Tamošnji su znanstvenici, naime, uspjeli izraditi solarne panele koji električnu energiju proizvode uz pomoć – bakterija. Ovako izrađene fotonaponske ćelije pokazale su veću efikasnost od svih dosadašnjih pokušaja korištenja bakterija u ove svrhe, a jednako učinkovito rade i pri snažnom svjetlu kao i u uvjetima prigušenog danjeg svjetla.

Oblaci nisu problem za bakterijske solarne panele
Oblaci nisu problem za bakterijske solarne panele

Ovakve "biogeničke" solarne ploče koriste genetski izmijenjene bakterije E. coli koje proizvode likopen – kemijski spoj koji inače rajčicama daje crvenu boju i može pomoći u pretvaranju svjetlosti u energiju. Sloj bakterija prekriven je poluvodičkim mineralom i staklom, te priključen na elektrode. Tako je dobivena solarna ćelija koja daje 0,686 miliampera struje po kvadratnom centimetru, što je mnogo više od ostalih biogeničkih ćelija koje su do sada dale najviše 0,362 mA/cm2.

Dodatnu prednost predstavlja i činjenica da je proizvodnja ovakvih panela vrlo jeftina i ekološki prihvatljiva, a mogla bi već sada po učinkovitosti biti usporediva s danas dostupnim komercijalnim fotonaponskim rješenjima. Veliku prednost pred klasičnim sustavima ove "bakterijske" solarne ćelije iskazuju upravo pri uvjetima slabijeg osvjetljenja, pa bi se struja iz Sunca mogla lakše dobivati u krajevima svijeta koji nisu poznati po sunčanom i lijepom vremenu – naravno, jednom kada ova tehnologija sazrije dovoljno da se može komercijalno koristiti.