U Zoni isključenja kod Černobila planira se velika vjetroelektrana

Njemačka i Ukrajina surađuju na projektu kojim bi na nenaseljenom području oko nekadašnje nuklearne elektrane niknuo vjetropark, ukupne instalirane snage od oko jednog gigavata

Sandro Vrbanus četvrtak, 21. rujna 2023. u 12:12

Ukrajinske su vlasti, unatoč i dalje aktualnoj ruskoj agresiji te ratu na jugoistoku zemlje, nedavno potpisale ugovor koji gleda u budućnost s optimizmom. Tijekom nedavnog posjeta njemačke ministrice vanjskih poslova, Annalene Baerbock, predstavnici ukrajinske elektroenergetske kompanije Ukrenergo potpisali su s njemačkom kompanijom Notus Energy pismo namjere vezano uz projekt izgradnja vjetroelektrane, snage jednog gigavata.

Novi bi veliki vjetropark niknuo na danas nenaseljenom području Zone isključenja, koja se prostire na području od 30-ak kilometara oko nekadašnje Memorijalne elektrane Vladimir Iljič Lenjin, poznatije kao NE Černobil. Mjesto na kojem se 1986. dogodila eksplozija reaktora, pa ga učinila radioaktivnim i opasnim po ljudsko zdravlje, moglo u budućnosti biti ponovno iskorišteno za stvaranje energije. Ovoga puta bila bi to "zelena" energija iz obnovljivog izvora, a plan kaže da bi gigavatni vjetropark mogao strujom napajati oko 800 tisuća kućanstava u Kijevu i okolici. Bio bi to i jedan od najvećih takvih projekata u Europi.

Od Zone isključenja do Zone oporavka

Partneri na projektu dogovorili su i prve korake. Morat će izraditi studiju izvodivosti te odabrati lokaciju za smještanje vjetroelektrane, pri čemu će neki od glavnih čimbenika biti utjecaj na okoliš, ali i aktualne razine zračenja, zaostaloga od eksplozije nuklearnog reaktora. Njemački Notus Energy kaže kako je Zona isključenja po mnogočemu idealno mjesto za novu vjetroelektranu. Niski su, naime, rizici od utjecaja na društvo ili okoliš, budući da je područje nenastanjeno, a Kijev, kamo bi se energija upućivala, nalazi se samo 150 kilometara dalje.

Pogled na NE Černobil iz Pripjata
Pogled na NE Černobil iz Pripjata

Zamjenik ukrajinskog ministra okoliša, Oleksandr Krasnolutski, potvrdio je da su planovi za izgradnju vjetroelektrane u zoni oko Černobila postojali i prije ruske invazije, no tada su stavljeni na čekanje. Nova elektrana ne bi bila prva u Zoni isključenja. Tamo je, naime, još 2018. godine postavljena jedna manja, snage jednog megavata, koja proizvodi dovoljno energije za napajanje oko dvije tisuće kućanstava.

Ostvari li se ovaj plan, regija poznata diljem svijeta po najvećoj nuklearnoj katastrofi mogla bi u budućnosti biti preobražena u simbol čiste i ekološki prihvatljive energije – ili, kako to ukrajinske vlasti nazivaju, u "Zonu oporavka". Ovaj bi projekt osigurao i veću energetsku neovisnost Ukrajine te značajno povećao udio obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije u toj regiji.