Facebook postao bilijunska tvrtka i to najmlađa

Ako za datum stvaranja Alphabeta računate onu godinu kada se pokrenuo Google, Facebook je najmlađa tvrtka u društvu onih koji su prešli bilijunsku vrijednost

Matej Markovinović utorak, 29. lipnja 2021. u 13:15

Facebook se ovog ponedjeljka službeno pridružio tvrtkama čija vrijednost prelazi bilijun dolara. Prema brojkama Yahoo Financea, tržišna kapitalizacija tvrtke, po prvi puta u povijesti iznosi 1,008 bilijuna dolara.

Naime, nakon što je prešao ovaj rekord, Facebook je postao peta bilijunska tvrtka u Sjedinjenim Američkim Državama, pa se tako pridružio Appleu, Microsoftu, Amazonu i Alphabetu, matičnoj tvrtki Googlea.

Zuckerbergova tvrtka gotovo sav svoj prihod ostvaruje od personaliziranih reklama koje se prikazuju korisnicima Facebooka i Instagrama. Osim toga, nešto zarađuju i od hardvera poput uređaja za videopozive Portala, headseta za virtualnu stvarnost Oculusa, a očekuje se i da će do kraja godine lansirati i pametne naočale, piše CBNC.

Podsjećamo da je Facebook napravljen 2004. godine te je od tad bio meta brojnih skandala, pa je tako njegova vrijednost 2018. godine pala za 19 posto. Unatoč tome, tvrtka je nastavila rasti, što dokazuje i činjenica da joj je cijena dionica porasla za više od 90 posto u odnosu na ljeto 2018. godine.