Predstavljen Panasonic LUMIX DC-S5

Panasonic je u full frame kategoriju krenuo s odličnim, ali robusnim, velikim i teškim fotoaparatima. Novi model S5 donosi mnogo kompaktnije dimenzije i nižu cijenu

Mario Baksa srijeda, 2. rujna 2020. u 21:22

Tri su full frame fotoaparata koje je Panasonic dosad imao u ponudi: S1, S1R i S1H. Prvi je fotoaparat opće namjene (tzv. hibridni aparat), drugi fotoaparat visoke rezolucije namijenjen prvenstveno fotografima, a treći je specijaliziran za snimanje videa. Sva tri su relativno glomazna - ozbiljni modeli za profesionalce.

Novi model S5 vjerojatnije bi najbolje bilo opisati kao S1 u malom pakiranju, koji bi trebao donijeti kvalitetu Panasonicovih full frame aparata običnim korisnicima, blogerima, koji bi htjeli manji i jeftiniji aparat. Tako ovaj aparat ima dimenzije 132,6 x 81,9 x 97,1 mm, što ga čini manjim od GH5, uz masu od 714 grama (S1 ima preko jednog kilograma).

U S5 koristi se isti senzor kao i u modelu S1, dakle 24,2 MP dual ISO CMOS senzor bez AA filtra. Uz klasične fotografske mogućnosti, aparat može proizvesti 96-megapikselne JPEG i RAW fotografije korištenjem pomaka senzora. Mogućnosti snimanja videa su također prilično dobre - može snimati 4K pri 30 sličica u sekundi, a pri 60 u APS-C izrezu. Podržan je i 10-bitni video, a unatoč manjim dimenzijama, aparat ne bi trebao imati nekih problema s pregrijavanjem, mada je Panasonic ograničio snimanje 10-bitnih 4K videozapisa na pola sata (ostali modovi snimanja nisu ograničeni). Ako to nekome nešto znači - All-I način kodiranja nije podržan.

Tu je i mogućnost snimanja u 4:3 anaformnom načinu, Slow & Quick motion i 4K HDR putem HLG profila. V-Log i V-Gamut nisu izostali, a ni "VariCam Look".

I dalje se koristi DFD za automatsko fokusiranje, doduše s poboljšanim prepoznavanjem lica, tijela i glave. Aparat ima stabilizaciju u tijelu, a ako se iskombinira sa stabiliziranim objektivom, dobije se 5-osna stabilizacija. Otporan je na prskanje vode i prašinu.

Ekran je 3" s 1,84 milijuna točaka, posve upravljiv, a optičko je tražilo više rezolucije - 2,36 milijuna točaka. Dva su utora za SD memorijske kartice, od kojih je jedan tipa UHS-II.

Cijene za naše tržište još nisu objavljene, no na snazi je promotivna akcija - kupci koji kupe LUMIX S5 prije 30. rujna 2020. mogu dobiti besplatan objektiv Sigma (45mm F2.8.) vrijednosti do 549 eura.

Na popularnom američkom sajtu B&H aparat se može prednaručiti za 2.000 dolara (samo tijelo), odnosno 2.300 dolara (tijelo s objektivom 20-60 mm f/3,5-5,6). Isporuke bi trebale početi sredinom rujna.