Riješen 8 mjeseci dug "svemirski misterij" nestale rajčice

Na Međunarodnoj svemirskoj postaji još u ožujku zagubljena je jedna tamo uzgojena patuljasta rajčica. Iako je postala predmetom interne šale i smatralo se da ju je netko pojeo – ipak se pojavila

Sandro Vrbanus nedjelja, 10. prosinca 2023. u 06:00

Protekloga tjedna NASA je obilježila 25. rođendan Međunarodne svemirske postaje, orbitalnog laboratorija koji već četvrt stoljeća služi za provođenje raznih znanstvenih pokusa. Tim povodom su održali i livestream s ISS-a, u kojem je aktualna posada svečano obilježila tu obljetnicu, a i objavila uspješan kraj jednog orbitalnog "misterija", povezanoga sa znanstvenim testiranjima.

Eksperiment u pitanju je VEG-05, prošle godine pokrenut projekt uzgoja povrća u orbiti, u uvjetima mikrogravitacije, korištenjem tehnika hidroponskog i aeroponskog uzgoja. U sklopu njega na postaji su uzgajane biljke za prehranu, pa je potom proučavan njihov sastav nutrijenata, mikrobiološka sigurnost hrane, okus, ali i psihološki učinci takvog "svemirskog vrta" na posadu. Uz sve izazove tijekom provođenja višemjesečnog eksperimenta, on je izrodio tek 12 patuljastih (cherry) rajčica vrste Red Robin, svaka od kojih bila je promjera oko 2,5 centimetra.

Nestao teško dobiveni plod

Posljednja berba je odrađena 29. ožujka ove godine. Svaki od članova posade tada je bio dobio svoju rajčicu, ali uz uputu da ju ne pojedu, zbog zabrinutosti oko moguće zaraze gljivicama. U tome svemu jedna od zip-vrećica s rajčicom je – nestala. Posada je za to "okrivila" glavnog provoditelja ovog biološkog eksperimenta, astronauta Franka Rubia, u šali tvrdeći da je on krišom pojeo svoju rajčicu.

Traži se: rajčica u vrećici
Traži se: rajčica u vrećici

O "incidentu" se više doznalo protekloga rujna, kada je Rubio, također u jednom livestreamu, otkrio da je mnogo vremena proveo tražeći izgubljenu rajčicu po postaji. Sve je postala i interna šala među članovima posade proteklih mjeseci, a Rubio je cijelo vrijeme tvrdio kako nije kriv te da je siguran da će jednom netko njegovu odavno osušenu rajčicu pronaći i tako ga osloboditi "optužbe".

To se i dogodilo, otkriveno je ovoga tjedna, više od dva mjeseca otkako se Rubio vratio na Zemlju te oko osam mjeseci nakon nestanka povrća. Posada je (na snimci od 16:30 min) otkrila da su ipak pronašli izgubljenu rajčicu. Nisu je pokazali niti otkrili kamo je bila odletjela, no Rubio sada može "mirno spavati".

47-godišnji astronaut Francisco Carlos Rubio trenutačno drži i američki rekord. S 370 dana provedenih u svemiru postao je prvi Amerikanac koji je u orbiti proveo više od godine dana, i to slučajno – zbog kvara na kapsuli Soyuz njegova je misija bila neplanirano produljena. Prije karijere astronauta bio je i vojni pilot helikoptera UH-60 Blackhawk, s više od 1.100 sati naleta, od čega 600-tinjak tijekom borbenih misija u Iraku, Afganistanu te Bosni i Hercegovini.

Frank Rubio
Frank Rubio

NADOPUNA (15.12.): NASA je objavila i kratki video posvećen ovom "misteriju":