Što je fotografija? Kojim se etičkim principima voditi? Odgovor je kompliciraniji no ikada

Organizatori natječaja World Press Photo odlučili su prihvaćati i fotografije dorađene generativnom umjetnom inteligencijom. Potaknuli su time rasprave i mnogo negodovanja, pa su promijenili pravila

Sandro Vrbanus četvrtak, 23. studenog 2023. u 07:07

Generativni alati pogonjeni umjetnom inteligencijom s nama su tek oko godine dana, a već danas postalo je iznimno teško razlikovati slike nastale korištenjem difuzijskih sustava (Midjourney, DALL-E…) i fotografija snimljenih mobitelom ili fotoaparatom. Posao razlikovanja tim je teži, ako su fotografije digitalno manipulirane, dorađene ili nadopunjene generativnom popunom (što omogućavaju Firefly i slični).

U moderno vrijeme gotovo svaka fotografija prolazi određeni proces digitalne manipulacije – događao se on automatski u samom mobitelu ili kasnije u Photoshopu, pa je potrebno negdje povući granicu. Što je zapravo fotografija, kada je ona "čista", koliko i kakve se digitalne dorade smije primijeniti da bi fotografija i dalje bila fotografija, a ne računalna ilustracija? Vjerojatno će svatko koga to pitate imati drugačiji odgovor, a i sami ćete se vjerojatno sjetiti relativno nedavnog slučaja kada je jedna AI ilustracija pobijedila na fotografskom natječaju – što dokazuje koliko je teško razlučiti "prave" fotografije od sintetiziranih.

Etički principi

U potrazi za jedinstvenim odgovorom na ta otvorena pitanja organizatori fotografskog su natječaja World Press Photo odlučili nedavno nadopuniti svoj pravilnik. Vjerovali su da su dobro definirali razlike AI sadržaja i fotografija, pa su čak sa suradnicima iz istog polja napisali i izjavu o etičkim principima, kojih se svaki od sudionika njihovog natječaja mora pridržavati. Ta izjava kaže sljedeće:

  • Kao zapisi onog vidljivog, novinarske fotografije moraju biti pošten i točan prikaz onoga čemu je fotograf svjedočio.
  • U novinarstvu nisu prihvatljive preinake fotografija koje dovode javnost u zabludu, niti insceniranje događaja koji se prikazuju kao spontani. Također, ne smije se objaviti fotorealistična sintetička slika koju je napravila umjetna inteligencija i pretvarati se da je to stvarna fotografija.
  • Sva odstupanja od ovih osnovnih načela moraju biti objašnjena u potpisu fotografije, oznaci autora ili kroz odgovarajuću ikonu.

Potom su u svoj ovogodišnji natječaj za najbolju novinarsku fotografiju ugradili novi set pravila. Prema njima, u tri kategorije (Singles, Stories, Long-Term Projects) moguće je bilo prijaviti samo "fotografije nastale kamerama s objektivom", bez sintetički generiranih slika ili generativne popune u postprodukciji. AI alati za obradu dopušteni su, ali samo ako njima nisu načinjene prevelike promjene, dodavane nove informacije u slici ili uklanjane postojeće.

Neke od fotografija iz natječaja World Press Photo Contest
Neke od fotografija iz natječaja World Press Photo Contest

No, onda su otišli i korak dalje. U kategoriji Open Format dozvolili su prijavu fotografija, ili bolje rečeno "fotografija" nastalih inovativnim tehnikama. Korištenje generativnih alata ovdje bi bilo dopušteno, sve dok je njima nastao uradak koji u svojoj srži ima "fotografiju nastalu objektivom", koja potom može biti na bilo koji način dopunjena AI alatima. Prijavitelje se tek pozivalo na transparentno korištenje umjetne inteligencije.

Promjena pravila

Potonji je potez izazvao i najviše bure u fotografskoj zajednici. Organizatori natječaja World Press Photo dobili su, kažu, "iskrene i promišljene povratne informacije", pa su na temelju njih odlučili odustati od najavljenih promjena. Natječaj će, u kategoriji Open Format, ipak biti otvoren samo za natjecatelje koji pošalju "prave" fotografije, bez utjecaja generativnih alata u dopunjavanju ili drugom obliku dorade sadržaja. "To je u skladu s našim dugotrajnim vrijednostima točnosti i vjerodostojnosti", stoji na stranicama natječaja uz ažurirana pravila.

Jasno je što je fotografiranje, razliku čini naknadna obrada
Jasno je što je fotografiranje, razliku čini naknadna obrada

"Korištenje alata umjetne inteligencije za poboljšanje slika, omogućeno je unutar pravila natjecanja, sve dok ti alati ne dovode do značajnih promjena na slici kao cjelini, ne unose nove informacije na sliku niti uklanjaju informacije sa slike, koju je snimio fotoaparat", kažu pravila, uz napomenu da organizator u kasnijim fazama natjecanja može tražiti i RAW datoteke, nad kojima će provesti forenzičku analizu ako to bude potrebno.

Dorada ili manipulacija

Što je, dakle, (novinarska) fotografija, prema pravilima ovog natječaja? Iako se u kategoriji Open Format potiče korištenje inovativnih tehnika, netradicionalnih načina prezentacije i novih pristupa vizualnom pripovijedanju, vizualno novinarstvo mora uključivati "fotografiju snimljenu objektivom" koja je "vjerodostojan svjedok događanja".

Ona smije biti dorađena alatima pogonjenima umjetnom inteligencijom ili digitalno manipulirana, ali ne na način da se mijenja njezin smisao, odnosno da se na njoj umjetno dodaju ili uklanjaju informacije. Isto tako, automatsku diskvalifikaciju autoru će zaraditi korištenje AI alata za umjetno povećanje rezolucije ili generativnu popunu fotografija.

World Press Photo Contest službeno će prijave početi zaprimati 1. prosinca.