Popularni AI ilustrator Midjourney dobio značajno bolju, 5. verziju

Nezavisno stvoren alat za izradu ilustracija putem umjetne inteligencije po mišljenju mnogih bio je i do sada bolji od onih razvikanijih, a s verzijom 5 vrlo vjerojatno ih je i objektivno nadmašio

Sandro Vrbanus petak, 17. ožujka 2023. u 14:35

Tijekom vrlo uzbudljivog tjedna za domenu umjetne inteligencije, osim implementacije velikih jezičnih modela i njihovih novih verzija, dogodila se i jedna značajna stvar kod sustava za generiranje ilustracija. Sustav Midjourney, nezavisni projekt koji se razvija samo zahvaljujući entuzijastima, dobio je verziju 5, koja je po kvaliteti daleko nadmašila sve dosadašnje. I ne samo to, prema viđenome, Midjourney V5 u stanju je "naslikati" detaljnije, realističnije i s opisima sukladnije ilustracije.

Ispravno nacrtani prsti

Razina detalja koju njegove ilustracije sada nude neviđena je, čak i kod alata kao što su DALL-E ili Stable Diffusion, a možda najvažnija tehnička promjena koju su korisnici primijetili jest da je Midjourney v5 sposoban točno nacrtati ljudske ruke, šake i prste. Oni su realistični, s točnim brojem i položajem prstiju, a prilično ispravno su ilustrirane i interakcije ruku s drugim objektima.

Ilustracije ovog AI sustava sada mogu biti i u različitim formatima, tj. omogućeno je stvaranje "filmskih" scena u widescreen formatima. Slike imaginarnih prizora iznimno su dotjerane, a one fotorealistične sve je teže, ako ne i nemoguće, razlikovati od pravih umjetničkih fotogafija.

U nastavku donosimo galeriju koja će dobro dočarati moć novog sustava. Želite li se i sami okušati u izradi takvih slika, Midjourney vam je besplatno dostupan kao chatbot na Discordu.