Apple navodno priprema svoju verziju pametnog prstena

Uz ulazak na tržište proširene i virtualne stvarnosti, Apple bi uskoro mogao dodatno zagaziti i u područje tehnologije zdravlja, lansiranjem pametnog prstena koji bi pratio vitalne funkcije korisnika

Sandro Vrbanus srijeda, 21. veljače 2024. u 20:59
Kako AI vidi Appleov pametni prsten 📷 Microsoft Designer
Kako AI vidi Appleov pametni prsten Microsoft Designer

Tržište zdravstvene tehnologije i s njime povezanih pametnih uređaja sve je aktivnije i privlačnije. Nekoliko proizvođača već nudi razne gadgete za praćenje zdravlja, poput pametnih prstenova, među kojima je najistaknutiji Oura Ring. Nedavno je na svojem događaju Unpacked i Samsung najavio da će uskoro predstaviti Galaxy Ring, također pametni prsten koji bi pratio vitalne funkcije korisnika.

"Apple Ring"?

Takav razvoj događaja, čini se, ne može proći bez Applea, koji brojne zdravstvene funkcije već godinama predstavlja kao glavne prednosti svojeg Apple Watcha. Prema informacijama s korejskog portala ETNews, i oni se pripremaju na lansiranje "Apple Ringa", pametnog prstena s brojim tehnološkim dodacima. U njemu bi se mogli nalaziti različiti senzori, primjerice otkucaja srca, tlaka, temperature i pokreta, ali i dodaci poput NFC-a za provođenje plaćanja ili ekrana za dostavu notifikacija s mobitela.

Istraživačka kuća Business Research Insight navodi da tržište pametnih prstenova raste, a da će u budućnosti rasti još brže – do kraja desetljeća predviđa se porast potražnje za takvim proizvodima od oko 30% godišnje, a u narednih 8 godina prodaja bi se lako mogla i udeseterostručiti. To je sigurno primamljivo i Samsungu i Appleu, koji već rade na minijaturizaciji uređaja i u ponudi imaju cijeli niz pametnih satova.

Iz jednog od Appleovih patenata povezanih s pametnim prstenom
Iz jednog od Appleovih patenata povezanih s pametnim prstenom

Dodatni argumenti, koji kažu da se u Appleu nešto "kuha" na tom području su i otkriveni patenti za tehnologije povezane s pametnim prstenjem. Samsung je najavio Galaxy Ring predstaviti u srpnju, a Apple, kako navode isti izvori, bi na isto tržište također mogao zagaziti "uskoro".