Appleov AR naglavnik morat će stalno biti spojen na iPhone

Iako se ovoga proljeća nagađalo da Apple radi na vlastitom VR uređaju namijenjenom profesionalcima i developerima, čini se da se radi o AR naglavniku koji će funkcionirati isključivo povezan s iPhoneom na kojem će se procesirati veći dio podataka

Drago Galić petak, 3. rujna 2021. u 21:10

Početkom proljeća „procurila“ je vijest da Apple sprema dvije verzija VR naglavnika, obje skupe (govorimo o Appleu, naravno), s tim da bi jedna trebala biti ekstremno skupa, namijenjena developerima i drugim profesionalcima, rezolucije 8K  po oku, a druga nešto jeftinija, i dalje skupa, namijenjena široj publici, nedefiniranih točnih specifikacija.

Prema pisanju na stranicama The Informationa u  pitanju je prvenstveno AR uređaj („koji će se moći koristiti i kao VR“), a koji za svoj rad traži neprekidnu bežičnu vezu s novim iPhoneom baziranim na Neural Engine procesoru.

Iako će za sada još neimenovani naglavnik imati vlastite CPU i GPU smještene na SoC modulu posebno razvijenom za AR/VR namjenu, Neural Engine neće biti na samom uređaju, već će se koristiti onaj s iPhonea. Iako SoC ima „dovoljno procesorske snage za neke poslove“ (koje, nije jasno), ukupna će procesorska snaga naglavnika biti manja od one na Appleovim iPhoneima ili tabletima.

Navodno je SoC pravljen s idejom da bude posebno efikasan u prebacivanju podataka s iPhonea na uređaj i obratno, komprimiranju i dekomprimiranju videa te izuzetno efikasan u upravljanju potrošnjom energije, a rađen je u TSMC-ovom 5-nanometarskom procesu.

Da li su i dalje točne prvotne najave o rezoluciji (2*8K) nije posve jasno, ali i dalje ostaje prognoza da skuplja, pro-verzija dolazi na tržište negdje tijekom iduće godine po cijeni od oko 3.000 dolara po komadu, dok bi jeftinija verzija namijenjena široj publici trebala doći ili kasnije iste godine ili 2023.