Francuski regulator ih 'opalio po džepu', Google mora platiti 500 milijuna eura kazne

Prije dvije je godine u Francuskoj usvojen zakon prema kojem prenositelji vijesti, društvene mreže i druge internetske platforme, moraju platiti naknadu medijima za objavljivanje njihovih materijala

Matej Markovinović srijeda, 14. srpnja 2021. u 06:00

Prošloga je tjedna objavljeno da je skupina od 37 okružnih i tužitelja više američkih saveznih država podnijela tužbu protiv Googlea jer, kako tvrde, ugradnja Android operativnog sustava ograničava konkurenciju i krši zakone o ravnopravnoj tržišnoj utakmici, no čini se da tvrtku čeka još problema.

Naime, francuski je antimonopolski regulator kaznio Google s 500 milijuna eura, zbog nepoštivanja sudskih naloga koji su izdani još prošle godine. Riječ je bilo o naredbama da tvrtka sklopi poštene dogovore s novinskim izdavačima u svrhu korištenja njihovih vijesti na svojoj platformi Google News, prenosi Bloomberg.

Navodi se da je Google kažnjen jer nisu vodili odgovarajuće pregovore s izdavačima o primjeni srodnih prava i naknadi za uporabu sadržaja.

„Kada regulator izdaje naloge, tvrtke ih moraju pažljivo provoditi. U ovom se slučaju to nije dogodilo", objašnjava šefica francuskog tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, Isabelle de Silva, dodajući da sankcija od 500 milijuna eura uzima u obzir ozbiljnost ovog kršenja.

Oglasili su se i iz Googlea, pa kažu da su vrlo razočarani odlukom, jer smatraju da su djelovali u dobroj namjeri tijekom cijelog postupka, dodajući da će uskoro postići i sporazum s novinskom agencijom France-Presse, pa će tako dobiti globalni ugovor o licenciranju.

Podsjećamo da je u travnju prošle godine Europska unija odobrila direktivu koja pojačava provedbu zakona o autorskim pravima prilikom objavljivanja na internetu, no jača i položaj izdavača, jer im omogućuje da naplate uporabu njihova sadržaja na internetskim platformama.