Glasovni i video pozivi od sada dostupni u Gmail aplikaciji

Gmail polako, ali sigurno postaje Googleova verzija Microsoftovog Outlooka, jer je on sada tvrtkino središte za e-poštu, individualne i grupne razgovore, videokonferencije i telefonske pozive

Matej Markovinović srijeda, 8. prosinca 2021. u 17:27

Unatoč brojnim kritikama korisnika, Google se nije šalio kada je najavio da pretvara Gmail u središnju komunikacijsku platformu. Od sada, naime, svi Google Workspace, G Suite ili osobni Google računi, mogu uspostavljati glasovne i video pozive putem Google Chata unutar tvrtkine aplikacije na Androidu i iOS-u.

Riječ je o značajki najavljenoj još u rujnu, koja zapravo dijelom pretvara Gmail u svojevrsnu VoIP (Voice over Internet Protocol) aplikaciju. Podsjetimo, do sada je započinjanje poziva bilo moguće jedino uz slanje Google Meet pozivnice za videokonferencije, što je ponekad bilo poprilično komplicirano za jednostavni „jedan na jedan“ (one-to-one) razgovor.

Situacija je sada uveliko olakšana, pa se tako iznad pojedinačnih konverzacija nalaze namjenske ikone telefona i kamere za pokretanje glasovnih i video poziva.

Foto: Google
Foto: Google

„Budući da se neki timovi počinju vraćati u urede, dok drugi ostaju doma, nadamo se da će ovo olakšati povezivanje s vašim kolegama u svijetu hibridnog posla. Ova značajka omogućit će vam neprimjetno prebacivanje s chata na glasovni ili video poziv kada je to potrebno“, priopćili su iz Googlea.