Google radi na alatu za arhiviranje pojedinih aplikacija

Alat za arhiviranje aplikacija čini se kao dobra ideja za korisnike kojima je potrebno više memorije na telefonu, a teško se odriču podataka iz pojedinih aplikacija

Matej Markovinović srijeda, 9. ožujka 2022. u 12:32

Dobra vijest stiže za one kojima često nedostaje memorije na telefonima. Google, naime, radi na alatu koji će omogućiti korisnicima da arhiviraju pojedine aplikacije u svrhu oslobađanja prostora za pohranu.

Prema objavi na Googleovom blogu, korisnici će tako moći djelomično deinstalirati aplikaciju, 'smanjujući' ju za oko 60 posto bez potpunog uklanjanja. To je, dakle, moguće stvaranjem nove vrste APK-a (Android Package), kojeg iz Google nazivaju „arhiviranim APK-om“.

Google ističe da je arhivirani APK puno manji te da sprema sve podatke korisnika dok ih on ne odluči vratiti, pri čemu se i aplikacija vraća u „izvorno stanje“. Novi će alat već sada biti dostupan Android developerima s Bundletoolom 1.10, no neće biti funkcionalan dok ga tvrtka ne lansira za sve korisnike kasnije ove godine.

Bilo kako bilo, riječ je o alatu kojeg će korisnici zasigurno nerijetko koristiti, pogotovo oni koji se ne mogu odlučiti treba li im zaista neka aplikacija na telefonu ili ne. Google nije otkrio puno detalja, pa trenutno nije sigurno hoće li se opcija za arhiviranje pojaviti uz onu za deinstalaciju ili će to pak biti premješteno u potpuno novi odjeljak.