Google u ratu s turskim regulatorima

Google je ušao u tihi rat s turskim regulatorima na način da je suspendirao izdavanje licenci za GMS servise svim proizvođačima koji svoje uređaje žele prodavati na turskom tržištu

Stjepan Bilić utorak, 17. prosinca 2019. u 14:25

Google je ušao u tihi rat s turskim regulatorima. Tomu je prethodila novčana kazna iz rujna 2018. koju je Google dobio zbog Yandexove pritužbe na izmjenu ugovora o licenciranju mobilnih servisa (GMS).

Naime, Yandex je u svojoj pritužbi agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja naveo kako Google novim ugovorom sprečava postavljanje alternativne tražilice na Android uređaje. Agencija je pritužbu uvažila i kaznila Google s novčanim iznosom od 17,4 milijuna dolara te im naložila da izmjene sporne stavke ugovora vezano uz licenciranje.

Google je načinio izmjene, ali prema mišljenju turskih regulatora iste nisu bile zadovoljavajuće zbog čega su Googleu odredili novu kaznu u visini od 0,05% dnevnih prihoda po danu sve dok se ugovor ne izmjeni na zadovoljavajući način. Google je na izrečenu kaznu dobio i mogućnost žalbe u roku od 60 dana.

No Google se najprije odlučio povući drastičan potez – suspendirao je izdavanje licenci za GMS servise svim proizvođačima koji žele svoje Android uređaje prodavati na turskom tržištu. Time su ti isti proizvođači dospjeli u Huaweijevo društvo koji takav tretman ima još od sredine svibnja 2019, dakle duže od pola godine. Shodno tomu svi uređaji koji su proizvedeni i plasirani na tržište do aktivacije suspenzije nastavit će najnormalnije funkcionirati s GMS servisima kao i dosad. U problemima će se naći tek uređaji koji tek trebaju stići na tržište.

Turske novine Habertürk navode kako je Google izvijestio svoje poslovne partnere o svojoj odluci te da im je tom prilikom između ostalog naveo i podatke za kontakt turskog ministra trgovine i šefa tijela za tržišno natjecanje te ih pozvao da izvrše pritisak kako bi turski regulatori promijenili odluku.Prijenosni bežični BT zvučnik

JAMO DS 3

Elegantan spoj oblika i funkcionalnosti. Savršen suputnik za glazbu u pokretu. Trajanje USB punjive baterije 6 sati, priključak za SD memorijsku karticu, FM radio, AUX ulaz, 150 Hz - 20k Hz.

779 kn 899 kn Kupi

Bežične in-ear BT slušalice

FOCAL SPARK

Kvalitetan Focal zvuk, aluminijsko kućište, ugrađen mikrofon i daljinski upravljač na kablu, do 8 sati trajanje bateriije, 16 Ohms, 20Hz – 20KHz, 103dB.

499 kn 799 kn Kupi