Nvidija će se za buduće grafičke kartice osloniti na Samsungov 7-nanometarski proces

Nvidia će se za proizvodnju iduće generacije svojih grafičkih kartica obratiti tvrtki Samsung, nove Ampere grafičke kartice trebale bi biti proizvedene u Samsungovom 7-nanometarskom EUV procesu

Matija Pavlić srijeda, 3. srpnja 2019. u 06:00

Nvidia se dosad što se tiče proizvodnje grafičkih kartica oslanjala na tvrtku TSMC, no to bi se u slučaju grafičkih kartica iduće generacije moglo promijeniti.

Novi partner trebao bi biti Samsung, što je na posebnoj konferenciji za novinare potvrdio čelni čovjek Nvidijine podružnice u Južnoj Koreji, Yoo Eung-joon. Novi Nvidijini grafički čipovi trebali bi se temeljiti na Samsungovom 7-nanometarskom EUV proizvodnom procesu.

To bi trebalo predstavljati još jedan Samsungov tržišni uspjeh na štetu dosad dominantne konkurencije (TSMC) s obzirom da bi se i Qualcomm trebao odlučiti za Samsung pri proizvodnji njihova budućeg Snapdragon 865 čipa.

Prve kartice nastale u suradnji Nvidije i Samsunga trebale bi biti one generacije Ampere koje će se na tržištu pojaviti tijekom 2020. godine.   

Dva su razloga zašto se Nvidia odlučila na promjenu dobavljača, jedan je niža cijena koju je ponudio Samsung, a druga je mogućnost za diversifikaciju dobavljača kako bi se spriječile eventualne nestašice.

Ne treba zaboraviti kako je suradnja sa Samsungom prilika da Nvidia odgovori na ponudu konkurencije, konkretno AMD-a i njegovu nedavno predstavljenu RX 5700 liniju grafičkih kartica koja se temelji upravo na 7-nanometarskom proizvodnom procesu.