Hakeri uspjeli upasti u mobitel Jeffa Bezosa

Najbogatijem čovjeku na svijetu hakeri iz Saudijske Arabije uspjeli su hakirati mobitel i dobiti pristup njegovim privatnim podacima

Sandro Vrbanus nedjelja, 31. ožujka 2019. u 13:00

Početkom ove godine Jeff Bezos je, osim po svojim poslovnim uspjesima, u medijima bio i zbog svojeg privatnog života. Najavio je razvod od dugogodišnje supruge, ali se morao obračunati i s jednom ucjenjivačkom prijetnjom američkog časopisa National Enquirer. Njihovi su ljudi, naime, Bezosu prijetili da će u javnost pustiti privatne fotografije i poruke koje je razmjenjivao s ljubavnicom.

To šefa Amazona nije pretjerano dirnulo pa je mrtav-hladan na Internetu objavio sadržaj ove ucjene i sve podatke koji su nekoga mogli zanimati, umjesto da isplati traženu svotu novca časopisu. No, svakako je bilo sumnjivo kako je netko uopće mogao doći do privatnih podataka iz mobitela najbogatijeg čovjeka na svijetu. Sada se, pak, i to očito otkrilo.

Šef sigurnosne službe Amazona objavio je da je njihova istraga pokazala kako je Bezosov mobitel bio hakiran. Pristup podacima u njemu navodno je imala izvjesna hakerska skupina iz Saudijske Arabije. Za sada nije poznato u kojem su opsegu imali mogućnost "kopati" po Bezosovom mobitelu, niti je li spomenuti časopis imao saznanja o tome – no, istraga se nastavlja, a Amazonovi sigurnosni stručnjaci slučaj su predali federalnim istražiteljima SAD-a.

Nagađa se kako su Saudijci pokrenuli hakiranje Jeffa Bezosa kako bi se osvetili za pisanje njegovog Washington Posta u kojem su optužili ovu zemlju za ubojstvo svojeg novinara – Jamala Khashoggija koji je nestao početkom listopada u saudijskom veleposlanstvu u Istanbulu. Što je od svega istina, ostaje za vidjeti.

Za sada nije poznato ni ono što će naše čitatelje najviše zanimati – koji model mobitela je Bezos koristio. Ako se ta informacija u međuvremenu pojavi, objavit ćemo je.