Hakirana američka banka Capital One, uhićena hakerica

Jednoj od deset najvećih financijskih institucija u SAD-u ranije ovoga mjeseca provaljeno je u računalni sustav odakle su ukradeni podaci preko 100 milijuna klijenata

Sandro Vrbanus utorak, 30. srpnja 2019. u 14:56

Američka financijska holding kompanija i banka Capital One bila je tijekom srpnja žrtvom hakerskog napada. Sigurnosni stručnjaci ove banke otkrili su kako je toga dana nepoznat netko iskoristio ranjivost te neovlašteno upao u njihov sustav. Odande je, prema prvim podacima, pokrao podatke o klijentima banke – većinom privatne podatke ljudi koji su koristili njihove kreditne kartice ili su iste zatražili. Kompromitirani su podaci oko 106 milijuna ljudi.

Odmah po otkriću Capital One je zakrpao ranjivosti svojeg sustava i cijeli slučaj prijavio FBI-ju, koji je jučer u Seattleu uhitio 33-godišnju hakericu imena Paige A. Thompson, poznatu i pod hakerskim nadimkom erratic. Osumnjičena je zadržana u pritvoru do saslušanja.

Pohvalila se na GitHubu

Zanimljivo, gospodična erratic se svojim postignućem pohvalila na GitHubu, gdje je postavila izvjesne informacije pokradene s Capital Oneovih servera – tamo je netko primijetio ove podatke, obavijestio banku, da bi potom cijeli hakerski napad bio otkriven. FBI-jevi cyber istražitelji potom su korisnički račun s GitHuba povezali s Thompsonovom, kod koje su kasnije pronašli kopiju ukradenih podataka.

Hakericu, inače softversku inženjerku, sada čeka sudski proces u kojem joj prijeti kazna zatvora do pet godina i plaćanje globe u visini do 250.000 dolara.