Rusija, na zahtjev SAD-a, razbila hakersku skupinu REvil

Agresivna hakerska skupina koja je napadala ransomwreom i jedno vrijeme bila strah i trepet Interneta, mijenjala imena i načine napada, navodno je napokon zaustavljena, a hakeri uhićeni

Sandro Vrbanus subota, 15. siječnja 2022. u 18:11

Tijekom prošle godine u nekoliko je navrata hakerska skupina REvil dospjela u medije. Događalo se to zbog njihovih velikih i uspješnih napada na, primjerice, cjevovod Colonial Pipeline u SAD-u, pa potom i zbog kompromitiranja proizvoda softverske kompanije Kaseya, putem kojeg su uspjeli zaraziti čak milijun računala.

Ova skupina je, kao i sve njoj slične, djelovala tajnovito, a sumnjalo se kako joj je središnjica u Rusiji. Krajem prošle godine policija je uhitila neke njezine članove u Kuvajtu i Rumunjskoj, a prošloga tjedna nekoliko je ljudi povezanih s njima bilo uhićeno i u Ukrajini. Sada se, pak, doznaje kako su vlasti u Rusiji uspjele potpuno razbiti ovu hakersku skupinu i uhititi nekoliko njezinih glavnih članova.

Podsjetimo, pitanje ransomwarea i ove skupine, koja je lansirala napade prema primarno američkim tvrtkama i institucijama, bilo je jedna od tema razgovora Vladimira Putina i Joea Bidena protekloga ljeta. Ruske akcije su, priopćeno je, provedene na zahtjev SAD-a, no za sada nema znakova da bi Rusija mogla uhićene kriminalce i izručiti "preko bare".

Kupovali aute i kriptovalute

Ruski FSB objavio je da su, uz uhićenja, zaplijenili i oko 426 milijuna rubalja (36,8 milijuna kuna), 600.000 dolara, 500.000 eura, kao i određena sredstva pohranjena u kriptovalutama, određenu računalnu opremu te 20 luksuznih automobila kupljenih novcem prikupljenim kroz otkupnine u hakerskim napadima. Ukupno je racija obavljena na 25 adresa i uhićeno je 14 osumnjičenika. Njima, prema podignutoj optužnici, prijeti i do sedam godina zatvora. Objavljena je i snimka policijske akcije.

Analitičari ističu da je ovo uhićenje velik korak naprijed u poboljšanju odnosa SAD-a i Rusije, pogotovo ako se zna da su trenutačno oni prilično napeti zbog situacije u Ukrajini. Zanimljivo, FBI je za uhićenje ovih hakera bio ponudio i nagradu od 10 milijuna dolara, pa se sada postavlja pitanje – duguje li FBI svojem ruskom pandanu, FSB-u, isplatiti taj novac?

Dio zapljene
Dio zapljene

📢 Uštedi do 30%

TOP!

Logitech

Vrhunska Logitech periferija nezaobilazan je dodatak za tvoj radni stol.

Kupi

📢 Uštedi 800 kn

TOP!

HUAWEI MateView GT

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

2.199 kn 2.999 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

DELL

DELL Vostro 3510 s Core i7 procesorom, 16GB RAM-a te 15.6" IPS ekranom i vrhunski monitori.

Od 1499 kn Kupi


2-kanalni bookshelf zvučnici

AUDIOENGINE HD6

Bluetooth aptX, 47 ohma, 50Hz-22kHz, >95dB, 50W RMS, svileni visokotonci, wooferi od aramidnih vlakana, A/B monoblok pojačalo.

5.299 kn Kupi

Plug&play gramofon

REGA PLANAR 1

RB110 ručica, motor od 24 V niske buke, poklopac motora s integriranim hlađenjem, Rega Carbon MM zvučnica.

2.989 kn Kupi