SAD nude 10 milijuna dolara onome tko otkrije hakere koji im utječu na izbore

Bliže se američki predsjednički izbori, a tamošnje Ministarstvo vanjskih poslova ne želi da se ponovi situacija iz 2016. kada se smatralo da ruski hakeri pokušavaju utjecati na ishod glasanja

Sandro Vrbanus petak, 7. kolovoza 2020. u 18:15

Američko Ministarstvo vanjskih poslova (State Department) raspisalo je tjeralicu za hakerima koji bi mogli pokušati utjecati na ishod predsjedničkih izbora u studenome ove godine. Podsjetimo, izbori 2016. bili su obilježeni navodima o ruskim hakerima koji su pokušavali utjecati na njihov ishod, otkriveni su pokušaji provaljivanja u sustave za elektroničko glasanje u nekoliko zemalja, a putem Interneta su se širile lažne vijesti koje su imale za cilj dezinformirati glasače i u konačnici utjecati na njih.

Nagrada za otkrivanje hakera

Sada američke vlasti ne žele dopustiti da se slično ponovi, pa je iznos nagrade na spomenutoj tjeralici postavljen na 10 milijuna dolara. Taj će iznos pripasti onome tko vlastima dostavi informacije koje će dovesti do identifikacije ili lociranja osoba koje surađuju s vlastima drugih država na uplitanju u američke izbore kroz ilegalne kibernetičke aktivnosti.

Drugim riječima, SAD su "ucijenile glave" hakera koji bi pokušali utjecati na njihov izborni proces, te ponudile izdašnu nagradu onome tko ih "otkuca".

Nagrada se odnosi na identificiranje bilo koga tko radi za drugu državu a pokušava putem Interneta, kršeći američke zakone, utjecati na ishod izbora na lokalnoj, državnoj ili federalnoj razini. Uhićeni u ovakvim radnjama suočit će se s kaznenim prijavama i optužbama za neovlašteni upad u tuđi računalni sustav.

Oni koji imaju podatke o mogućim cyberkriminalcima mogu se State Departmentu na siguran način obratiti putem Telegrama, Signala ili WhatsAppa, poručili su.