Sljedeći američki predsjednik mogao bi biti haker

Kandidat za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, Teksašanin Beto O'Rourke, priznao je kako je bio član haktivističke skupine Cult of the Dead Cow

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 18. ožujka 2019. u 06:00

Predsjednički izbori u SAD-u održat će se tek u studenome sljedeće godine, no utrka za mjesto koje će nekom od demokratskih kandidata osigurati sučeljavanje s Donaldom Trumpom već se dobro zakuhala. Izvještavali smo prije nekoliko dana o potencijalnoj kandidatkinji Elizabeth Warren koja bi htjela razbiti velike tehnološke kompanije na manje dijelove, a njezin protukandidat za demokratsku nominaciju iz Teksasa ima sasvim drugu poveznicu s tech zajednicom.

46-godišnji član predstavničkog doma Kongresa Beto O'Rourke, zvijezda Demokratske stranke u usponu, priznao je, naime, svoje članstvo u misterioznoj i najstarijoj američkoj hakerskoj skupini Cult of the Dead Cow. Kult mrtve krave, ili skraćeno cDc, osnovan je 1984. godine kao skupina hakera koji su se bavili izradom raznih alata za hakiranje Windowsa. Ovaj kolektiv, inače nazvan po jednoj teksaškoj napuštenoj klaonici, osmislio je izraz "haktivizam", jer su se deklarirali kao hakeri koji se svojim djelovanjem pridružuju raznim aktivistima u ostvarenju njihovih ciljeva – prije svega zalagali su se za internetske slobode, ljudska prava i borili protiv cenzure.

Beto O'Rourke spominjan je i ranije kao mogući član cDc-a, a sada je u rukopisu svoje knjige i sam priznao da je, barem po članstvu, bio haker. Za sada ne znamo je li vičan hakiranju ili ga je privukao tek aktivizam – doznalo se tek da se tamo većinom bavio pisanjem, piratiziranjem softvera i izbjegavanjem velikih telefonskih računa putem raznih trikova. Je li pak sudjelovao u nekim većim akcijama, ne znamo, ali znamo da se njegovi današnji politički stavovi dovode u vezu s druženjem s ovim haktivistima.

Među mladima omiljeni O'Rourke nije uspio na prošlogodišnjim izborima ući u Senat, ali je prije nekoliko dana najavio da ide u utrku za predsjednika SAD-a. Do nominacije mu predstoji još velik put, a do Bijele kuće i mnogo veći i teži. No, imamo li na umu da će do kraja 2020. i najmlađi millenialsi imati pravo glasa, ništa nije nemoguće – pa bi jedan član hakerske skupine tako mogao postati najmoćniji čovjek na svijetu.3-smjerni podni audiofilski zvučnici

FOCAL Aria 926

Klasičan i moderan dizajn, 45Hz - 28kHz, točka niske frekvencije 6 dB 37Hz, 91.5dB, 8 ohma, 40 - 250W.

18.999 kn Kupi

2-smjerni bookshelf zvučnici

MONITOR AUDIO SILVER 50

Snažan zvuk s impresivnim razmjerom i dinamikom, 100 W RMS, 52 Hz – 35 kHz, 8 ohma, 87 dB, 40 – 100 W, HiVe II sustav priključaka.

4.399 kn Kupi