Vitaliku Buterinu hakirali račun na X-u pa varali ulagače u kriptovalute

Hakeri su uspjeli preko računa osnivača ethereuma objaviti maliciozne linkove, pa uz obećanje nagrade od naivnih ulagača ukrasti gotovo 700.000 dolara

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 11. rujna 2023. u 12:13

Tehnike hakiranja računa slavnih osoba na društvenoj mreži X (donedavno Twitter) razlikuju se, no rezultat je obično jednak – na kompromitiranim se računima objavljuju linkovi na razne "nagradne natječaje", na kojima se sudionike traži da ostave podatke o svojem kriptonovčaniku, kako bi ostvarili određeni bonus ili bogatu nagradu. Ovoga puta kao žrtva je pao jedan od najistaknutijih članova svjetske kriptozajednice, suosnivač ethereuma Vitalik Buterin, kojem je račun hakiran tijekom proteklog vikenda.

Prevaranti ciljali naivce

Odmah po preuzimanju kontrole nad njegovim plaćenim verificiranim računom s gotovo 5 milijuna pratitelja, napadači su objavili linkove na "promo" akciju. Sve što je za sudjelovanje u navodnoj nagradnoj igri trebalo učiniti jest spojiti svoj wallet s linkanom stranicom. Nakon toga, umjesto da na svoje digitalne lisnice dobiju besplatni NFT, kako im je bilo obećano, naivni su Buterinovi pratitelji ostali bez sredstava na tim računima.

Ukradene su im kriptovalute i NFT-i ukupne vrijednosti veće od 691.000 dolara, pokazala je istraga jednog neovisnog stručnjaka za blockchain. Za sada nije poznato kako je Buterin "nasjeo" i na koju točno hakersku metodu preuzimanja računa, no prevareni pratitelji već ga krive za lošu sigurnosnu praksu.