Novi 970 EVO Plus ima lošije komponente u odnosu na raniju verziju

Prema videu koju se pojavio na YouTubeu, vidi se da nominalno isti Samsungov SSD ima različite komponente u novijim primjercima u odnosu na one ranije proizvedene

Drago Galić utorak, 31. kolovoza 2021. u 06:00

Ako se pitate tko je 潮玩客, sram vas bilo. To je kineski jutuber kojemu ideograme Google Translate prevodi u „Trendy Player“ na engleskom (a na hrvatskom u „Trendi igrač“), dok je latinična transkripcija znakića „Cháo wán kè“. Sad sve znate osim onoga najvažnijeg – zbog čega nam je on bitan?

Bitan je stoga jer u svom videu na YouTubeu pokazao da nove verzije Samsungovog SSD-a 970 EVO Plus imaju različite i inferiorne komponente u odnosu na izvornu verziju.

Ovo nije posve neuobičajenu ponašanje u svijetu SSD-ova jer su nedavno Crucial i Western Digital uhvaćeni da su u svojim modelima također zamijenili TLC NAND čipove s jeftinijim, sporijim i manje trajnim QLC NAND čipovima.

Samsung je pak Phoenixov kontroler iz originalnog EVA zamijenio nekim drugim, što je korisniku posve nevidljivo iz oznake diska i oznaka na kutiji diska, a vidljivo je tek na samom disku i to kao razlika u PN broju ispisanom u gornjem desnom kutu uređaja.

Stara verzija tako ima PN MZVLB1T0HBLR, dok nova ima PN MZVL21T0HBLU. Prema testovima Trendi Igrača, na operacijama čitanja i pisanja do 1GB podataka, nova verzija diska čini se brža od stare jer je SLC cache koji se koristi prije stvarnog zapisivanja u NAND memoriju optimiziraniji. Međutim, kada se prijeđe ova granica, performanse nove verzije diska naglo padaju i k tome mnogo ranije nego performanse starije verzije diska.

Za razliku od Cruciala i WD-a koji su zamijenili jedan tip memorije drugim (TLC s QLC memorijom) koja je i manje trajnosti od originalnog tipa memorije, Samsungov disk ne pati i od smanjene trajnosti, već samo od smanjenih performansi jer je zamijenjen samo kontroler.

U praksi, ako se ne bavite obradom videa, vjerojatno ovaj pad performansi nećete ni osjetiti, ali radi se o načelnom stavu da proizvođači ne bi trebali mijenjati komponente na svojim proizvodima za inferiornije bez jasne obavijesti kupcima.

Video Cháo wán kèa (za prijatelje samo "Trendy"):