SAD dale Huaweiju 90 dana prijelaznog razdoblja prije potpune blokade rada

Nakon uvođenja restrikcija za poslovanje na američkom tržištu, Ministarstvo trgovine SAD-a Huaweiju je dozvolilo privremeni nastavak poslovanja i pružanja podrške korisnicima

Sandro Vrbanus utorak, 21. svibnja 2019. u 10:50

Iako je nedavno Trumpova administracija zabranila određenim kineskim kompanijama, a primarno Huaweiju, isporuke telekomunikacijske opreme na tržište SAD-a, danas se doznaje kako im je ipak odobreno prijelazno razdoblje. Ministarstvo trgovine objavilo je kako će od jučerašnjeg dana, pa narednih tri mjeseca, sve do 19. kolovoza, dozvoliti Huaweiju rad na američkom tržištu s postojećim klijentima.

Cilj ove odluke je, kažu, osigurati što manje problema u radu kod postojećih korisnika Huaweijeve opreme. Kineska će kompanija smjeti u tom razdoblju održavati postojeće sustave i mreže, sukladno važećim ugovorima s američkim kompanijama, potpisanima prije 16. svibnja. Isto tako korisnici mobitela stavljenih u prodaju prije 16. svibnja imat će pravo na nadogradnje i sigurnosne zakrpe, a američke će kompanije smjeti s Huaweijem do kraja prijelaznog razdoblja razmjenjivati i podatke o sigurnosnim ranjivostima. Huawei će dodatno smjeti nastaviti surađivati na razvoju 5G protokola s međunarodnim tijelima kao što je IEEE.

Sve ove odluke odnose se kako na Huawei tako i na njegove podružnice koje su američke vlasti nedavno proglasile sigurnosnom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti.

Osnivač Hiaweija Ren Zhengfei izjavio je kako je ovo prijelazno razdoblje dobrodošlo, iako je njegova kompanija bila pripremljena na sličan razvoj događaja. Zahvalio se na podršci američkim kompanijama s kojima surađuju, ali je i napomenuo kako su tamošnji političari "podcijenili snagu Huaweija".