Nintendo Switch premašio Wii po isporukama

Nintendo je u studenom 2021. izrazio svoju zabrinutost oko blagdanske sezone, smatrajući da neće moći zadovoljiti veliku potražnju za popularnom Switch konzolom

Matej Markovinović petak, 4. veljače 2022. u 06:00

Unatoč najavama da za blagdansku sezonu neće moći proizvesti dovoljno Switch konzola zbog nestašice čipova, Nintendo se može pohvaliti poprilično uspješnim kvartalom. Tvrtka je, naime, između listopada i prosinca prošle godine, isporučila impresivnih 10,67 milijuna Switch konzola.

Budući da se Nintendo Wii isporučio u oko 101,63 milijuna jedinica, to znači da je Switch, nakon nešto manje od pet godina, prestigao svog „starijeg“ brata s ukupno isporučenih 103,54 milijuna jedinica.

Isporuke su, doduše, bile manje za gotovo osam posto na godišnjoj razini, ali kada se usporedi s brojkama koje je objavio Sony, Nintendo je sasvim dobro prošao. Kako prenosi The Verge, razlog tome je i činjenica da su korisnicima ponudili i OLED inačicu Switcha.

Kad je riječ o Nintendovim videoigrama, prodano je 13,97 milijuna primjeraka Pokemon Brilliant Diamonda i Shining Pearla, prodano je 5,43 milijuna komada Mario Party Superstarsa, The Legend of Zelda: Skyward Sword HD prodao se u 3,85 milijuna, a Metroid Dread u 2,74 milijuna jedinica.

Podsjetimo, Nintendo je očekivao da će se između travnja 2021. i ožujka 2022. godine, isporučiti 25,5 milijuna Switch igraćih konzola, no tu su prognozu smanjili za oko šest posto zbog nestašice čipova. Također su izrazili zabrinutost vezanu uz blagdansku sezonu, koja je na kraju sasvim dobro prošla.

„Ne možemo proizvesti dovoljno da zadovoljimo potražnju koju očekujemo tijekom nadolazeće blagdanske sezone. Trenutačno nema znakova poboljšanja, a situacija je i dalje ozbiljna, tako da ne mogu reći koliko će još trajati“, rekao je tada predsjednik Nintenda Shuntaro Furukawa.