Phantom Doctrine - Kompleksna špijunaža

Igara sličnih XCOM-u ima sve više, i moramo priznati da nam je to drago vidjeti. U izradi tog tipa igre odlučio se okušati nezavisni tim iz Poljske, kojemu je to druga strategija na poteze

Mateja Šop ponedjeljak, 8. listopada 2018. u 13:00

Phantom Doctrine

Proizvođač/Izdavač CreativeForge Games/Good Shepherd Entertainment
Žanr Strateška igra
Platforme Windows, PS4, Xbox One

Otkad je Firaxis udahnuo novi život u serijal X-COM i od toga napravio vrlo uspješan posao, drugi timovi uvidjeli su da igračima postoji nešto zaista privlačno u tom tipu strategija na poteze. Ove godine već smo dobili jednu takvu igru kroz Battletech, a još jedna koja koristi tu zabavnu formulu je Phantom Doctrine.

Nezavisni razvojni tim CreativeForge Games odlučio se za rijetko korištenu tematiku špijunaže, i radnju smjestio u alternativnu povijest, u kojoj je napetost Hladnog rata na vrhuncu. Ovisno o tome što preferirate, na početku birate hoćete li igrati kao bivši CIA-in ili KGB-ov operativac i počinjete s pokušajem sprečavanja globalne urote, iza koje stoji organizacija Beholder Initiative.

Igra vam na početku da opciju izrade i podešavanja izgleda vašeg glavnog lika, ukratko vam kaže što se događa u svijetu, i šalje na prvu misiju, gdje vas upoznaje s osnovama. Za razliku od XCOM-a, glavni naglasak u Phantom Doctrine je šuljanje. Iako su vaši agenti sposobni za korištenje vatrenog oružja, često ćete puno bolje proći ako se odlučite na tihi pristup. To ne znači da se ne možete “upadobrančiti” na misiju i početi pucati po svima, ako vam je tako draže igrati, ali takav način bit će vam vjerojatno teži.

Kad se ne šuljate po ulicama raznih gradova i prikupljate opremu i informacije, bavit ćete se dorađivanjem svoje baze, opremanjem i treniranjem agenata, kao i rješavanjem nečeg što je tim nazvao Investigation Boards. Nakon nekih misija, kao i slanjem agenata u razne gradove da vide što se događa, pronađu doušnike ili članove neprijateljskih organizacija, prikupit ćete informacije i dokumente te pokrenuti istragu koju ćete riješiti traženjem ključnih riječi i spajanjem s onim što već znate.

Iako je Phantom Doctrine vrlo solidna strategija na poteze i ima zanimljive ideje, vidi se kako je na njoj radio tim s manje resursa. Većina sustava s kojima ćete se susresti nije dobro objašnjena pa ćete sami morati pronaći stil igre koji vam najviše odgovara. Osim toga, balansiranje je na nekim mjestima čudno odrađeno i igra ima bugova. CreativeForge do sada je većinu toga riješio zakrpama, no imaju još posla kako bi igru potpuno doveli u red.

Unatoč tome, ljubitelji igara u stilu XCOM-a pronaći će nešto za sebe. Premisa je zanimljiva, aktivnosti i misije dovoljno su raznolike, pristupiti im možete na različite načine, igra izgleda prilično dobro, jedino malo posustaje u području glume. Nakon što završite jednu kampanju, možete proći kroz drugu, i uz to se otvaraju dodatne misije koje proširuju i bolje objašnjavaju priču. Ako imate strpljenja i želite učiti, Phantom Doctrine će vas zabaviti, a ako vam je prioritet izuzetno ispolirano iskustvo, svakako je imajte na umu nakon što izađe još koja zakrpa.

Phantom Doctrine

  • Raznolik gameplay
  • Zanimljive mehanike
  • Atmosfera
  • Neobičan balans
  • Povremeni bugovi
  • Loše objašnjeni sustavi
Ocjena
76%
Cijena 39,99 eura (Steam)