Denuvo zaštita pokvarila igračima vikend zbog banalnog previda

Svi koji su tijekom vikenda pokušali pokrenuti neku igru koja koristi zaštitu Denuvo su ostali kratkih rukava jer je netko iz tvrtke zaboravio obnoviti domenu

Damir Radešić utorak, 9. studenog 2021. u 15:10

Vikend je stvoren za igranje, no igrači koji su ga mislili provesti uz neku igru koja koristi Denuvo, a sva ih je sila, ih nisu mogli ni pokrenuti. Riječ je dakako o zaštiti koja je i ranije često izazivala probleme i navodno usporavala performanse igara, no sada nije direktno kriv sam DRM, već osoba koja nije na vrijeme reagirala.

Naime, prije dva dana su se po brojnim stranicama zajednica na Steamu, kao što su primjerice one vezane za Marvel's Guardians of the Galaxy, pojavile pritužbe igrača kako ne mogu pokrenuti igru jer su serveri nedostupni.

Obzirom da su u pitanju igre koje "štiti" Denuvo, očito je problem bio upravo u zaštiti, a ne u samim igrama ili Steamu. Uz spomenute Marvelove superheroje, igrači su prijavljivali nefunkcionalnost Wolfensteina Youngblood, Planeta Zoo, serijala Tomb Raider, Mortal Kombata 11, Football Managera 2022 i tako redom.

Iako u početku nije bilo jasno što se događa, ubrzo su krenula nagađanja kako je domena Codefusion koju kontaktira Denuvo istekla 24. rujna i vrlo vjerojatno je nakon darovanog razdoblja za obnovu, 7. studenog jednostavno ugašena.

Ovaj je scenarij više no izgledan obzirom da je sve došlo u red nakon što je spomenuta domena obnovljena, a Denovu je dao i svoju izjavu na upit novinara PC Gamera u kojoj kažu kako su popravili stvar nakon što su dobili automatiziranu poruku kako Codefusion nije dostupan. Doduše, ne priznaju da su jednostavno zaboravili na datume i da netko u tvrtki nije pratio mailove, no obzirom na razvoj situacije, njihovo priznanje nam nije ni potrebno.

Kad već spominjemo Denuvo, recimo kako je Electronic Arts jučer uklonio ovu zaštitu iz Star Warsa Jedi: Fallen Order, dan nakon što je isto napravio Warner Bros. s Injusticeom 2. Ranije su bez njega ostali Tekken 7, Ace Combat 7: Skies Unknown, Mafia Definitive Edition, NieR Replicant Remaster i Crysis Remastered, da spomenemo samo neke, a razlog je, kako javlja portal DSOGaming, u problemima s kompatibilnošću koje Denuvo ima s novim Intelovim procesorima Alder Lake.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


In-ear slušalice s BT 5.0 aptX™ tehnologijom

MARSHALL Minor II

12 sati reprodukcije glazbe, višesmjerni kontrolni gumb, funkcija pauze pomoću magneta, ugrađeni mikrofon omogućava razgovore ili snimanje glasovnih bilješki putem uređaja,14.2 mm driveri, 20 Hz–20 kHz, 117 dB SPL.

669 kn 969 kn Kupi

3-sistemski podni zvučnici

DAVIS ACOUSTICS Hera 150

Značajno poboljšava rezultate slušanja, korištenjem novog woofera koji omogućuje bolje spuštanje u bas. 42 -20,000 Hz, 4 ohma, 92 dB, 150 W

4.699 kn 4.799 kn Kupi