I Vatikan ima svoj Pokemon Go, a naziv mu je Follow JC Go!

Prema tvrdnjama autora, papa Franjo je dao svoj blagoslov igri Follow JC Go! u kojoj umjesto japanskih čudovišta igrači sakupljaju svece iz Biblije

Damir Radešić petak, 26. listopada 2018. u 12:21

Prije otprilike tjedan dana na Google Playu se pojavila igra Follow JC Go!, klon megapopularnog Pokemona Go! u kojem su glavni junaci - sveci iz Biblije. Trenutno je dostupna verzija na španjolskom, dok bi inačice na talijanskom, engleskom i portugalskom trebale ugledati svjetlo dana za par tjedana. Ovaj projekt pokrenula je katolička evangelistička grupa Fundación Ramón Pané u cilju priprema za World Youth Day 2019, okupljanje mladih katolika koje će se u siječnju odvijati u Panami.

Na igri su prema pisanju katoličkog portala Crux Now radila 43 dizajnera, teologa i stručnjaka za Bibliju od kolovoza 2016. godine, dok je projekt financiran s pola milijuna dolara sponzorstvima i privatnim donacijama. Sama igrivost je slična onoj iz Pokemona GO, te igrači po ulici skeniraju okruženje i "love" virtualne svece odgovarajući na pitanja vezana uz crkvenu tematiku. Ukoliko odgovore točno, likovi se pridružuju njihovom timu.

Dakako, cilj je privlačenje poglavito mlađih osoba vjeri, a tijekom igranja će nas aplikacija obavijestiti da ukoliko prolazimo kraj crkve izmolimo molitvu, te kroz nju možemo dati i novčanu donaciju. Kako kaže Ricardo Grzona, izvršni direktor Fundación Ramón Pané, mladi ljudi danas sve obavljaju putem pametnih telefona i želja im je predstaviti edukativnu, religioznu i interaktivnu igru u kojoj mogu stvarati vlastite evangelističke timove.

Prema njegovim riječima, papa Franjo nije pretjerano tehnološki nastrojen, no razumije ideju i njihov pokušaj kombiniranja tehnologije s evanđeljem. Kad ga već spominjemo, recimo kako papa ima preko 7 milijuna sljedbenika na Twitteru, te je Internet nazvao "Božjim darom", iako je valja biti na oprezu da ne otuđi od stvarnog svijeta.