Najavljena nova XCOM igra koja izlazi već idućeg tjedna

Firaxis i 2K Games veoma su ugodno iznenadili fanove strateškog serijala na poteze najavom nove igre i objavljivanjem datuma izlaska

Mateja Šop utorak, 14. travnja 2020. u 20:00

Firaxis je napravio odličan posao s oživljavanjem serijala XCOM prije osam godina kada je izašao Enemy Unknown, a već odličnu igru poboljšali su u nastavku XCOM 2 koji je, kao i prethodnik, dobio novu dimenziju i brojne dodatne sate zabave kroz ekspanziju. Danas su, uz izdavača 2K Games, bez prethodnog najavljivanja predstavili novu igru i odmah objavili datum izlaska.

XCOM: Chimera Squad je spin-off u serijalu koji je poznat po napucavanju vanzemaljaca u borbi na poteze uz nadograđivanje i održavanje baze, vojnika i svega ostalog što vam treba za preživjeti, a priča se nastavlja pet godina nakon završetka one u XCOM-u 2. Ljudi, hibridi i vanzemaljci sada surađuju i nastoje stvoriti civilizaciju suradnje i koegzistencije, ali se, naravno, s tom idejom ne slažu svi koji žive na planetu. Mir i suživot uspostavljeni u gradu imena City 31 ne dopada se nekolicini misterioznih grupa, a tome ćete doskočiti vi i Chimera Squad - elitna postrojba agenata koju čine ljudi, vanzemaljci i hibridi.

Iako će fanovi serijala prepoznati gameplay, tim je ubacio i neke novosti kojima žele privući i nove igrače. Za početak, na raspolaganju će vam biti 11 agenata, a svaki će imati svoju osobnost i taktičke vještine. To je prilično velika razlika u odnosu na dosadašnje igre u kojima su vaši vojnici bili uglavnom prazne ploče koje ste mogli podešavati po želji. Što se borbe tiče, tim spominje dvije stvari: Breach mod i naizmjenični potezi. Prvo se odnosi na novu fazu u borbi u kojoj strateški razmještate agente po mapi i koordinirate plan napada, dok je drugo novi sustav u kojem će sada nasumično biti pomiješani vaši agenti i neprijatelji, pa će na potezu biti agent, neprijatelj, agent, neprijatelj i tako redom.

Misije su strukturirane kao niz eksplozivnih susreta zbog kojih će akcija biti napeta i nepredvidljiva, a van borbe opet ćete nadzirati tehnološki naprednu bazu u kojoj ćete prioritizirati one stvari koje će vam dati najveće šanse da City 31 ne završi u potpunom kaosu. Predsjednik Firaxisa, Steve Martin, izjavio je da su uzbuđeni što mogu novim igračima i fanovima kroz Chimera Squad ponuditi dinamično, inovativno i jedinstveno XCOM iskustvo.

Svi oni koji žele zaigrati XCOM: Chimera Squad moći će to napraviti već 24. travnja, odnosno sljedećeg petka, trenutno samo na računalima. 2K je pripremio i poseban popust, pa od sada do 1. svibnja možete igru nabaviti za 10 eura. Kada promotivni period istekne, ova će se strategija prodavati za 19,99 eura. Zasad nije bilo govora o drugim platformama, ali zato možete pogledati najavni trailer, posjetiti službene stranice za sve ostale detalje i zaputiti se na Steam ako želite igru odmah kupiti.