Najbolje igre 2019. godine

Kao i prijašnjih godina, ni ove nije bilo jednostavno odabrati onu koja zaslužuje titulu najbolje u godini, ali prvi RPG razvojnog tima ZA/UM dovoljno se isticao da mu dodijelimo tu čast

Bugov stručni žiri petak, 27. prosinca 2019. u 22:40

Detektiv s amnezijom

Došli smo do kraja još jednog desetljeća, ali Bugov takozvani stručni žiri nije čekao 2020. godinu kako bi unio neke promjene. Prvi put otkad se glasa za sve što je bilo vrijedno spomena u igraćoj industriji tijekom godine, nije se mastio brk i pilo kuhano vino, već smo ispred svojih računala u toplini domova ispunjavali tablice i svoje glasanje odradili online. Također, kada budete pregledavali kategorije i vidjeli što smo izvijećali, uočit ćete i neke novosti u tom pogledu. Više kategorija spojenih u jednu, kao i one kojima smo htjeli ukazati na neke druge aspekte koji su igrama važni, poput glume, glazbe i izgleda.

Trendovi koje smo počeli primjećivati prije nekoliko godina i dalje se nastavljaju. Svake je godine zanimljivo pratiti kako broj izdanih igara neprestano raste. Možda ne brzinom kao prije, ali i dalje dovoljno brzo da je teško pronaći vremena za sve što biste htjeli zaigrati. To se možda više odnosi na one koji se bave indie igrama, no ne možemo reći da je 2019. bila siromašna kad su u pitanju veliki naslovi u svim žanrovima. Avanture, akcijske igre, pucačine iz prvog i trećeg lica, strategije, RPG-ovi, horori, što god vam se od toga igralo, mogli ste pronaći, ne uzimajući u obzir još igre kao servise koje su godinama s nama, ali koje timovi i dalje proširuju i nadograđuju.

Ono što je ove godine ipak bilo drugačije jest rat launchera i trgovina na PC-ju te početak povezivanja igrača na konzolama. Nakon što je Epic Games otvorio svoju trgovinu za digitalnu prodaju igara, počeli su dogovori za ekskluzivnost – Epic je brojnim timovima ponudio novac i bolji omjer zarade, zbog čega su odlučili prodavati svoje igre samo u njihovoj trgovini godinu dana. Sada su te prve ekskluzive počele stizati na druge servise, ali kod igrača taj potez nije uopće dobro prošao. Radi toga je GOG, trgovina i servis poznat po prodaji igara bez DRM zaštite, odlučio da je vrijeme za objedinjavanje tih rascjepkanih kolekcija izdavanjem launchera koji će povezati sve druge programe i korisničke račune koje imate.

S druge strane, konzolaši malo pomalo postaju ujedinjeniji, zato što su se Nintendo, Microsoft i Sony počeli dogovarati i pružati propisnu cross-play podršku za neke naslove. Najveći je bio battle royale Fortnite, a pridružili su se Rocket League, Dauntless, Call of Duty: Modern Warfare i drugi. Iako je ovo početak, Sony je pristankom na suradnju napravio odličan korak za budućnost igranja, u kojoj ćete sve veće naslove moći igrati s prijateljima neovisno o tome koju oni platformu preferiraju.

Posljednja stvar koju ćemo spomenuti je VR, koji izgleda da unatoč napretku tehnologije nikako ne može doći do većeg broja igrača. Ova je godina imala solidan broj vrlo kvalitetnih i dobro ocijenjenih naslova za koje bi neki čak opravdali kupnju tih uređaja, a Valve se nada da će nova igra u serijalu Half-Life, punog imena Half-Life: Alyx i koja je izradi isključivo za VR, biti dovoljan razlog da ljudi ulože možda i u njihov Valve Index i vide što ta tehnologija može pružiti.

 

 

Igre godine 2019. – Po kategorijama

 

Akcijske i avanture

Star Wars Jedi: Fallen Order

Pomalo smo strahovali od ishoda, no Star Wars Jedi: Fallen Order je, unatoč sitnijim zamjerkama, ispao odlično single-player iskustvo. Premda je vidljivo kako je Respawn besramno kopirao elemente igrivosti drugih naslova, na pravi ih je način povezao i predstavio u svom uratku. Čekamo najavu nastavka.

Control

Neobična nelinearna akcija koja nas je oduševila, kako kompleksnom pričom, tako i neprekidnom akcijom, koju statične slike ne mogu u potpunosti dočarati.

Sekiro: Shadows Die Twice

Novi biser FromSoftwarea koji će nagraditi strpljive igrače spremne na mukotrpno učenje mehanika borbe, poglavito obrane, koja je u većini slučajeva važnija od napada.

 

FPS / TPS

Apex Legends

Došao je iznenada i preko noći, barem nakratko, srušio veliki Fortnite. Apex je uspješno povezao elemente popularnih battle royale igrama s jedinstvenim vještinama Respawn Entertainmenta te nam tijekom protekle godine pružio stotine sati zabave, a sasvim je izvjesno da ga nećemo napustiti tako skoro.

Call of Duty: Modern Warfare

Novi Modern Warfare oživio je serijal kojem je očajnički trebalo osvježenje. Call of Duty je zbog njega vraćen na staze stare slave i ponovno je ozbiljna, moderna pucačka igra.

Insurgency: Sandstorm

Nakon odlične prve igre, serijal Insurgency dobio je još bolji nastavak koji online pucačima sklonim sporijem, taktičkom gameplayu nudi alternativu starim simulatorima.

 

Horor / Survival

The Dark Pictures: Man of Medan

Man of Medan izvrstan je početak antologije The Dark Pictures, i na naše je igraće strojeve donio čari klasičnih horor filmova inspiriranih djelima Poea, Lovecrafta i Kinga. Vrhunski je ovo naslov, koji muti granicu između igre i filma, i sposoban je pružiti vrlo zabavno, napeto poslijepodne.

Resident Evil 2

Remake legendarnog Resident Evila možda ne donosi spektakl kad se radi o novim sadržajima, no igra je koju fanovi horora ne bi trebali propustiti.

Ancestors: The Humankind Odyssey

Nova igra tvorca Assassin’s Creeda odličan je primjer inovativnosti u žanru kojem pripada. Survival ne mora pratiti postojeće šablone i Ancestors to dokazuje.

 

Glazba

Death Stranding

Vi, Norman Reedus, velika prostranstva i paketi koje morate prenositi, to će vam u Kojiminoj najnovijoj igri oduzeti najviše vremena. Za Death Stranding je, uz skladbe koje sviraju u ključnim trenucima, tvorac igre uposlio neke bendove čija se glazba savršeno uklapa u ovaj postapokaliptični svijet, i koja unosi mir dok glumite poštara.

Hunt: Showdown

Dok lovite razne beštije, dok one love vas, i ponekad kad se vi i drugi igrači međusobno lovite, glazba je prilično važna za postavljanje ugođaja, a Crytek ju je pogodio.

Sekiro: Shadows Die Twice

From Software u svojim igrama preferira da je tišina dok istražujete, a glazbena pozadina kada se događa bilo što značajno. Upravo radi toga skladbe ostaju u sjećanju.

 

Glumački performans

Debra Wilson – Star Wars Jedi: Fallen Order

Debra Wilson ove je godine posudila svoj glas i u većini od šest AAA igara u kojima je glumila i lice, a svaku ulogu odradila je fantastično. Ipak, ako moramo izdvojiti jedan performans, onda bi to bio ovaj u Star Wars Jedi: Fallen Order, u kojem je kao Cere Junda bila mentor glavnom liku.

Mads Mikkelsen – Death Stranding

Norman Reedus bio je glavni lik u igri, ali ovaj gospodin iz Danske oduševljavao je svaki put kada bi se pojavio na ekranu.

Courtney Hope – Control

Iako se u igri susrećete s brojnim NPC-jevima, Courtney Hope nosi većinu Controla sama. Posao je odradila fantastično pa se nadamo da će Jesse Faden imati još priča za ispričati.

 

Igre kao servis

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege

Nakon izlaska prije četiri godine, nismo mogli ni slutiti da ćemo Rainbow Six Siege uopće spominjati na našim stranicama, no netko iz Ubisofta imao je viziju kako popraviti promašenu igru. Rezultat su novi sadržaji koji konstantno pristižu, i mase zadovoljnih igrača koji u njima svakodnevno uživaju.

Apex Legends

Stigao je nenadano i osvježio žanr battle royalea na neviđen način, a vjerna zajednica svako malo dobiva dovoljno novih razloga za daljnje igranje.

Fortnite

Stalne izmjene dobro poznate mape, gomila kozmetičkih predmeta i novi događaji, svako malo ulijeću u najpopularniju igru današnjice koja ne pokazuje umor.

 

Indie igre

Outer Wilds

Avantura u kojoj je premisa da imate 22 minute prije nego što sunčev sustav u kojem se nalazite eksplodira i morate krenuti ispočetka, već je bila intrigantna, a razvojni tim Mobius Digital izvedbu je tako dobro odradio da svima preporučujemo da Sviščev dan u obliku igre odigraju.

Slay the Spire

Kartaška igra s roguelike elementima bila je ogroman hit već u Early Accessu, a Mega Crit Games je kroz konačnu verziju napravio zabavu za sve igrače.

Baba Is You

Logička igra u stilu Sokobana, u kojoj morate mijenjati pravila na stazama kako bi Baba mogao doći do zastave, nešto je što morate zaigrati ako volite naprezati mozak.

 

Mobilne igre

Call of Duty: Mobile

Neupitni ovogodišnji hit među mobilnim igrama, samo u prva dva mjeseca od izdavanja, preuzelo je više od 172 milijuna igrača! Igra se stalno nadograđuje pa je tako nedavno dodan mod sa zombijima. U multiplayeru je pet modova, a tu je i neizbježni battle royale. Kontrole su odlično prilagođene touch screenu.

Tennis Clash

Simulacija tenisa izvedena s puno “pjesničke slobode”, kroz široku lepezu profiliranja vlastitog lika, donosi dosta zabave za nadmudrivanje u igranju protiv drugih igrača (nema botova).

Tropico

Legendarna PC igra s latino atmosferom vrlo je uspješno prilagođena mobilnim uređajima. Nažalost, nema besplatnu verziju (iOS 99,99 kn, Android 105 kn).

 

Multiplayer

Apex Legends

Temeljen na davno postavljenim pravilima, ali s vlastitim twistom, Apex Legends najuzbudljivija je multiplayer igra ove godine. i sasvim je izvjesno kako je ovdje da ostane. Igra je to s niskom granicom poznavanja, ali vrlo visokim skill-capom u kojoj svaki profil igrača može pronaći svoj gušt.

Call of Duty: Modern Warfare

Proširen velikim i malim igraćim modovima, novi Modern Warfare vrlo je zaokružena, gotovo univerzalno atraktivna online-versus pucačka igra.

Tom Clancy’s The Division 2

U svemu bolji od svog prethodnika, The Division 2 odlična je PvP i PvE igra za popodnevno opuštanje u društvu, bez osjećaja obaveze da je igrate svaki dan.

 

Neočekivani dragulj

Gris

Debata o tome jesu li igre umjetnost ili ne još uvijek nije gotova, ali igre kao što su emotivna avantura Gris svakako idu u prilog argumentu da jesu. Nomada Studio stvorio je nešto zaista posebno i tih nekoliko sati koje ćete provesti s djevojkom u lepršavoj haljini u svijetu koji se ruši isplati se iskusiti.

Disco Elysium

Došao i svojom pričom, atmosferom, likovima, interesantnim mehanikama i sustavima oduševio kritičare i igrače koji vole RPG-ove. Ako ste među njima, nemojte ga propustiti.

Untitled Goose Game

Guska koja je maltretirala sve mještane u malom selu bila je toliko popularna da su za nju čuli i oni koji ne igraju, pa ćemo vidjeti hoće li tim House House u budućnosti ponuditi koju drugu životinju.

 

Najbolji narativ

Control

Remedyjev Control u jednu je cjelinu povezao čak tri naoko odvojene igre. Dio je svijeta kojem su pripadali Alan Wake i Quantum Break. Njegov je narativ savršeno objasnio događaje u ranijim Remedyjevim igrama i otvorio vrata novim intenzivnim iskustvima. Ipak, izvrstan je pa ga svaki ljubitelj priče u igrama mora zaigrati.

Death Stranding

Bizaran poput svih projekata Hidea Kojime, Death Stranding ispod površine krije duboku egzistencijalnu priču. Samo mu dajte vremena i osvojit će vas.

Disco Elysium

Nezavisni tim ZA/UM svojim je prvijencem stvorio jedinstvenu i snažnu, podjednako humorističnu i tragičnu RPG igru, s nevjerojatno dobro napisanim narativom.

 

RPG

Disco Elysium

Budući da smo mu dodijelili nagradu za najbolju igru godine, nije neobično da mislimo kako zaslužuje nagradu i za najbolji RPG. Prvijenac razvojnog tima ZA/UM, osim priče o detektivu koji je izgubio sjećanje, ubacio je interesantne mehanike za njihovo vraćanje, kao i mogućnost biranja točno kakav ćete čovjek postati i kako će vas okolina zbog toga doživljavati.

The Outer Worlds

Možda nije nova igra u svijetu Fallouta, ali nas je Obsidian Entertainment kroz novi IP podsjetio na to zašto su ljubitelji ovog žanra toliko cijenili New Vegas.

GreedFall

Spiders je tim koji je iz četvrtog pokušaja konačno uspio pomiriti ambicije koje imaju prilikom stvaranja igara, i izvedbu koja im je bila problematična.

 

Strateške igre

Unity of Command II

Toliko jednostavno, a opet dovoljno kompleksno, najkraći je opis domaćeg uratka koji nas je oduševio. Prokletstvo “još jednog poteza” karakteristično za ovaj tip igara, ne pušta nas tako lako te Unity of Command II svako malo iznova zaigramo i nakon nekoliko sati, sa zadovoljstvom se od njega rastajemo.

Anno 1800

Na industrijalizaciju smo uvijek gledali kao na nešto prljavo i sivo sve dok nismo zaigrali Anno 1800, igru koja nas je pošteno zagrijala krajem prošlog siječnja.

Total War: Three Kingdoms

Možda nije najbolje izdanje serijala Total War, ali svakako je jedno od onih kojima smo posvetili gomilu vremena i uživali u detaljno razrađenoj igrivosti.

 

Studio godine

Respawn Entertainment

Izdati jednu uspješnu AAA igru ogroman je zadatak, no kad vam to u godini dana za rukom pođe dvaput, znate da nešto radite zaista posebno. Respawn je ove godine izdao najbolju multiplayer igru u Apex Legendsu i jedno od ponajboljih singleplayer iskustava u Star Wars: Fall of the Jediju. Obje su igre vrlo uspješne i ovaj će pothvat biti teško nadmašiti.

ZA/UM

Estonski razvojni tim svojim je debitantskim naslovom predstavio evoluiranu inačicu RPG-ova kakve poznajemo te narativa u ovakvim igrama i stvorio iskustvo koje nećemo brzo zaboraviti.

Remedy Entertainment

Sve što su tijekom 2019. godine radili, radili su dobro. Od promocije, preko interakcije s fanovima i prezentacije igre, a godinu su zaključili izbacivanjem svoje najbolje igre dosad. Remedy je rasturio 2019. godinu.

 

Vizuali

Control

S podrškom za Ray Tracing, izvrsnom igrom svjetla i sjena, te iznimno dobro animiranim i teksturiranim likovima i objektima, Control je jedna od najljepših igara svoje generacije. Imate li dovoljno snažan PC, uživat ćete u slatkišu za sva osjetila, no ono što vidite, nedvojbeno će odskakati od ostalog. Control je prekrasna igra.

Death Stranding

Ponekad, u Death Strandingu bismo samo hodali i upijali okoliš. Igra prikazuje sablasno prazan postapokaliptični svijet, no usprkos tome, uspijeva oduševiti. Neobično, poput svega što predstavlja, ali divno je.

Gris

Nomada Studiosova platformska avantura pravo je umjetničko djelo. Osim svojim narativom, vizualima izaziva čitav spektar emocija. Nezaboravno je vizualno iskustvo, to je neupitno.

 

Najviše smo igrali…

Drago Galić

DCS World F-14 by Heatblur Simulations

Dok ne dođe Flight Simulator 2020, sigurno najbolja zračna simulacija na svijetu je DCS World, a dodatak F-14-Tomcata do sada daleko najbolji dodatak za ovu simulaciju, bolji čak i od Mig-a 21 bis Leatherneck Simulationsa. Oči sam ostavio u kokpitima oba aviona.

Mateja Šop

Sekiro: Shadows Die Twice

Kao i prošle godine, i ovogodišnji izbor bio je prilično težak. Uz standardno brdo indija i solidne količine izvrsnih AAA naslova, FromSoftware zna napraviti atmosferu, odličan borbeni sustav i bosseve koji ostaju u sjećanju. Druženje s Jednorukim vukom nije uvijek bilo ugodno, ali nakon savladavanja prepreka, vrijedilo je svakog trenutka.

Miro Rosandić

Score! Match

Na PC-ju me i dalje “drži” PUBG, Apex je bila kratka epizoda, no ukupno gledano, puno više se igram na tabletu negoli na računalu, a među brojnim igrama koje sam isprobao ove godine, najviše vremena proveo sam uz Score! Match, odličnu simulaciju nogometa koju smo s pravom proglasili igrom godine 2018.

Daniel Lučić

Battlefield V

Bez iznenađenja, za mene je to opet Battlefield V. Cajger u Originu kaže da sam u ovoj igri proveo više od 600 sati, a sasvim sam siguran da to nije sve. Prvi Battlefield u obliku servisa moj je slatki grijeh i trudim se posvetiti mu malo pozornosti svaki dan, čim klinci završe u krpama i dan se smiri. Druge igre volim, Battlefield živim. I tako već 15 godina.

Damir Radešić

World of Warcraft Classic

Petnaest godina stara igra, a opet me uzela kao i te davne 2004. isprva na američkim, a kasnije i na europskim serverima. Kako bi stvar bila bolja, ponovno igramo identične klase, samo s novim predanim fanaticima.

Bug 326 siječanj 2020.