Autor "Igre života" izgubio bitku protiv koronavirusa

Legendarni britanski matematičar John Conway, istaknut po smišljanju "igre života" ― celularnom automatu o kojem smo rado pisali, preminuo je u 82. godini

Oton Ribić utorak, 14. travnja 2020. u 07:00

COVID-19 je odnio jednu istaknutu personu iz svijeta matematike i računalnih znanosti; u Americi je 11. travnja preminuo John Horton Conway, britanski matematičar koji se istaknuo radovima kako na području matematike, tako i računalnih znanosti, a u široj tech-kulturi je svakako najpoznatiji po celularnom automatu "Game of life" ("Igra života") koji je osmislio prije pedesetak godina i o kojem smo nedavno pisali.

Podsjetimo, stanični odnosno celularni automati su sustavi u kojem svako polje, odnosno "stanica" mijenja svoje stanje ovisno o nekoliko jednostavnih pravila, koje obično ovisi o stanju njenih susjeda. Takve se promjene odvijaju korak po korak, katkad milijunima ili milijardama puta, a neka relativno jednostavna pravila vode do izuzetno kompleksnih rezultata - a prvi takav široko poznat primjerak bio je upravo Conwayev. Na temelju njega su smišljeni mnogi ostali celularni automati, što je rezultiralo razvojem teorije koja je kasnije našla interesantne primjene u raznim granama znanosti i tehnologije.

Inače, Conway se rodio 1937. godine u Liverpoolu. Prvi dio karijere proveo je u Cambridgeu, a u drugome je bio na von Neumann katedri u Princetonu, gdje je s vremenom postao professor emeritus. Osim obilnog akademskog rada, Conway je mnogo radio i na popularizaciji znanosti, naročito u suradnji s američkim autorom Martinom Gardnerom.