Preminula prva žena dobitnica Turingove nagrade

Na svoj osamdeset i osmi rođendan preminula je Frances Elizabeth Allen pionirka na području računalne znanosti i prva žena dobitnica Turingove nagrade

Matija Pavlić petak, 7. kolovoza 2020. u 06:30

Frances Elizabeth Allen pionirka na području računalstva te prva žena dobitnica Turingove nagrade umrla je 4. kolovoza baš na svoj osamdeset i osmi rođendan.

Fran što je ime po kojem su je svi poznavali završila je 1954. godine New York State College te stekla naziv prvostupnika matematike te je potom kraće vrijeme predavala u školi u svom mjestu rođenja. Potom se upisala na Sveučilište Michigan te postala magistra znanosti matematike. Kako bi platila svoje studenske dugove 1957. godine zaposlila se kao programerka u IBM-u.

Na tom radnom mjestu njezina zadaća je bila podučavati zaposlenike tvrtke programski jezik FORTRAN (u vrijeme njezina dolaska u tvrtku potpuno novi programski jezik). Iako je planirala IBM-u ostati samo dok ne otplati svoje studenske dugove u tvrtki je ostala svoj cijeli radni vijek, iz tvrtke je u mirovinu otišla 2002. godine.

Ono zbog čega će svakako ostati upamćena u svijetu računalstva je njezin rad na kompajlerima i području računalstva visokih performansi (HPC). Bila je jedna od tri dizajnera zaslužnih za projekt Stretch-Harvest kompajler koji se koristio u tadašnjem superračunalu IBM 7300 Stretch te njegovom dodatku IBM 7950 Harvest koji je služio agenciji NSA za kriptoanalizu (riječ je o ranim 60-tim godinama prošlog stoljeća). 

Allen je radila i na programskom jeziku ALPHA za Stretch koji je dobio sposobnost stvaranja novih abeceda izvan okvira zadanih sistemskih abeceda. Potom je radila na eksperimentalnom kompajleru za isto tako eksperimentalni projekt superračunala ACS koji se nikad nije pojavio na tržištu, no svojim je inovacijama udario temelj svim današnjim modernim računalima (to su na primjer višejezgrenost implementirana u hardveru, operacijski sustavi s virtualnom memorijom te čvršća integracija procesora i memorije).

U travnju 1966. godine objavila je rad koji je opisivao novi framework za implementaciju programske analize i optimizacije, 1970. godine rad o analizi kontrolnog tijeka, a 1972. godine rad o transformacijama . U međuvremenu je radila i na projektu razvoja proceduralnog programskog jezika PL/I. U kasnijim godinama posvetila se mentorstvu pogotovo drugih žena koje su ušle u svijet računalstva.

Postala prva žena na poziciji IBM Fellowa 1989. godine, riječ je o počasnoj poziciji za najistaknutije znanstvenike, programere i inženjere koje dodjeljuje glavni izvršni direktor IBM-a. Allen je Turingovu nagradu dobila 2006. godine za svoj doprinost u razvoju teoretske i praktične optimizacije kompajlera.