30 godina World Wide Weba

Na današnji je dan prije točno 30 godina Sir Tim Berners-Lee predao svoj prijedlog pokretanja servisa koji bi trebao služiti razmjeni i pohrani informacija – danas poznatog kao World Wide Web

Sandro Vrbanus utorak, 12. ožujka 2019. u 14:37

Na današnji dan prije 30 godina, 12. ožujka 1989. godine, tada 33-godišnji softverski inženjer Tim Berners-Lee predao je prijedlog projekta koji bi omogućio pohranu i razmjenu podataka na računalnim mrežama. Dokument poznat kao "Information Management: A Proposal" predan nadležnima toga dana opisao je veliku bazu podataka međusobno povezanih hiperlinkovima. Tako bi se dobila mreža koja bi na CERN-u omogućila razmjenu podataka među korisnicima – tada primarno znanstvenicima.

Danas CERN, ali i ostatak svijeta, obilježavaju ovaj dan kao rođendan Weba iako je on u potpunosti zaživio tek kasnije. Berners-Lee je na temelju izvornog dokumenta sastavio dijagram toka, plan nastanka WWW-a, te postavio temelje za razvoj HTML-a, HTTP protokola, kao i WorldWideWeb.app, softver koji je služio kao prvi preglednik i alat za uređivanje stranica.

Zanimljivo danas zvuči reakcija nadređenih Berners-Leeju na njegov prijedlog. Tadašnji šef, kada je pročitao spomenuti prijedlog, izjavio je kako je isti "malo nejasan ali uzbudljiv".

O značaju World Wide Weba kakvog danas poznajemo suvišno je trošiti riječi. Njegov pokretač danas nosi titulu Sir, predaje računalne znanosti kao profesor na Queens Collegeu u Oxfordu i aktivan je u svojoj zakladi Web Foundation koja pokušava stvoriti "bolji web za sve".

U svojoj prigodnoj poruci uz tridesetu obljetnicu revolucionarnog prijedloga istaknuo je kako WWW treba služiti čovječanstvu, davati svima jednake prilike, ali da se za sljedećih 30 godina treba dobro pripremiti i riješiti mnoge probleme koji se danas na webu mogu vidjeti. Trebalo bi se, kaže Sir Tim, pozabaviti hakiranjem, kriminalom, online maltretiranjem, komercijalnim modelima koji štete korisniku, te općenito negativnim posljedicama govora mržnje i oštrih polarizirajućih rasprava.

Sam "izumitelj" weba već je pokrenuo akciju za popravljanje iskustva njegovog korištenja, te spašavanje svega dobroga što nam WWW danas omogućava – Ugovor za bolji web – kako bi iz faze adolescencije web napokon odrastao.