Američki FCC izglasao ukidanje internetske neutralnosti

Federalna komisija za komunikacije u četvrtak je i službeno, kako se očekivalo, ukinula regulativu koja je jamčila neutralnost mreže svim korisnicima Interneta

Sandro Vrbanus četvrtak, 14. prosinca 2017. u 22:30

Kako se i očekivalo, tri republikanca i dva demokrata u vrhu američke Federalne komisije za komunikacije (FCC) u četvrtak su izglasali (omjerom glasova 3:2) da će se internetske usluge u SAD-u od sada morati voditi prema drugim zakonskim odredbama. Točnije, pružatelji internetskih usluga u toj zemlji više neće spadati pod "Title II" federalnog Komunikacijskog zakona, koji podrazumijeva primjenu strožih kontrola i "pravila ponašanja" za operatere. Umjesto toga, bit će prebačeni u manje regulirani, opći dio zakona ("Title I").

Pojednostavljeno rečeno – ukinuli su internetsku neutralnost.

Prema ovoj promjeni, pružateljima internetskih usluga u SAD-u bit će dozvoljeno određivati kojom će se brzinom prenositi podaci od poslužitelja do korisnika, ukidajući time dvije godine stara "Net neutrality" pravila, donesena u vrijeme Obamine vladavine. Operateri će moći, ovisno o sadržaju, isporučivati različite usluge različitim brzinama, te naplaćivati "dizanje kočnice" kako požele. Ovakvo "gušenje" prometa po želji moglo bi dovesti do razdvajanja Interneta u brzu i sporu liniju, te u krajnjoj liniji nestanak slobodnog Interneta kakvog poznajemo.

Zamislite da se na Internet spajate preko operatera koji vam svoj news portal ili streaming uslugu isporučuje po punoj brzini, dok za sve ostale guši brzinu prijenosa podataka

Protivnici ukidanja internetske neutralnosti nisu štedjeli FCC i njegovu odluku koja je, kako vjeruju, donesena pod lobističkim pritiskom telekoma. Google, Facebook, Twitter i Netflix samo su neki od nezadovoljnika, jer im se može dogoditi da ISP-ovi od njih počnu zahtijevati dodatno plaćanje kako bi ih spojili s njihovim korisnicima jednakom brzinom kao i sve ostale. Nezadovoljne su i manje internetske kompanije koje se plaše da neće moći podnijeti takve troškove te da će ih veliki igrači vrlo brzo pregaziti.

Također, ovime su nezadovoljni i svi oni kojima su telekomi izravna konkurencija. Naime, ukidanje neutralnosti omogućava ISP-ovim favoriziranje vlastitih usluga nauštrb konkurencije.

S druge strane, telekomi navode da će im promjena regulative dati veću slobodu, mogućnost nuđenja konkurentnijih usluga, te povećanje investicija u infrastrukturu. Nije tajna da su oni bili i glavni inicijatori donošenja ove odluke, a novi šef FCC-a Ajit Pai očito je popustio njihovom pritisku. Ipak je on bivši zaposlenik Verizona.

Ajit Pai
Ajit Pai

U postupku odlučivanja o neutralnosti mreže provedena je i javna rasprava. FCC je primio velik broj komentara na tu temu, a Amerikanci su velikom većinom bili protiv promjena. S druge strane, nepoznati su počinitelji programirali botove da pošalju preko milijun lažnih komentara koji podupiru ukidanje neutralnosti, no FCC je odbio provjeriti legitimitet takvih komentara i glasao je o prijedlogu u četvrtak. Nije ih smetalo niti što su neki senatori i državni odvjetnici tražili da se glasanje odgodi dok se ne razmotre sve okolnosti.

Hoće li davanje veće slobode telekomima u SAD-u zaista rezultirati podjelom Interneta na dva kolosijeka, te hoće li ISP-ovi sada moći odlučivati koje usluge će se korisnicima isporučivati kojom brzinom, ili će pak krenuti u nove investicije, vidjet ćemo, vjerojatno, vrlo brzo.