Chrome dodatak za dijeljenje pretplate na Netflix bez otkrivanja lozinke

Američki startup DoNotPay razvio je dodatak za popularni preglednik kojim se omogućava korisnicima da među sobom dijele pretplate na razne servise, i to na siguran način

Sandro Vrbanus utorak, 10. ožujka 2020. u 12:28

Američki startup DoNotPay proslavio se kada su prije nekoliko godina predstavili automatizirani sustav "robotskog odvjetnika" koji piše žalbe za prometne kazne i tako pokušava korisnike izvući od plaćanja kazne. U skladu sa svojim imenom, ali i misijom koja kaže "borimo se protiv korporacija" ova kompanija sada je razvila još jedno rješenje koje omogućava da se neke stvari ne plate, odnosno da se plate manje.

Ovoga puta uhvatili su se Netflixa i sličnih online servisa za streaming video sadržaja. Njihov dodatak za preglednik Chrome, jednom instaliran, pratit će kada korisnik posjeti neku od kompatibilnih stranica. Tada će mu omogućiti da s drugim korisnicima podijeli pristup svojem računu, i to jednostavnim slanjem linka. Taj link, zanimljivo, neće uključivati lozinku originalnog korisnika, pa će na taj način njegova sigurnost i privatnost biti nešto veća.

Sustav dodatka DoNotPay funkcionira na način da od pošiljatelja primatelju prenosi informacije o sesiji inače zapisane u cookiejima preglednika. Tako Netflix i drugi servisi dobivaju informaciju da im pristupa isti korisnik, ali iz drugog taba svojeg browsera, pa mu omogućavaju nesmetan pristup do video sadržaja.

Dijeljenje pristupa do računa na Netflixu i sličnim servisima nije ilegalno. Prema Netflixu, riječ je o ne baš poželjnoj praksi koja se nalazi u "sivoj zoni" i koju su već planirali na razne načine dokinuti – no, do sada to nisu učinili. Jedna pretplata na Netflix omogućava istodobno gledanje sadržaja za jednog, dva ili četiri korisnika (ovisno o razini pretplate), no ne postoji ograničenje u broju ljudi s kojima netko može podijeliti podatke za pristup servisu. S ovim "hackom", to se sada može učiniti i bez dijeljenja lozinke, tek jednim klikom.