CNET objavio da za sada prestaje koristiti umjetnu inteligenciju za pisanje članaka

Iako nisu skrivali da im dio sadržaja od nedavno kreira umjetna inteligencija, nakon negativnih reakcija privremeno su odlučili pauzirati s objavom takvog sadržaja

Tomislav Stanković nedjelja, 22. siječnja 2023. u 17:04

Nakon što je prošlog tjedna stručnjak za internetski marketing Gael Breton na Twitteru objavio da je članak o financijskom planiranju na CNET-u označen kao "generiran pomoću tehnologije automatizacije" pokrenule su se kontroverze oko takve vrste sadržaja.

Navodni uzrok zbog kojeg su se našli na udaru kritika je nedovoljna transparentnost prema čitateljima jer je umjetna inteligencija bila u upotrebi već mjesecima.

Tjedan dana nakon toga i dan nakon što je o tome izvjestio The Verge, u CNET-u su održali telefonski sastanak na kojemu je donesena odluka o privremenoj obustavi objave sadržaja korištenjem umjetne inteligencije.

"Nismo to učinili u tajnosti. Učinili smo to tiho.", rekla je glavna urednica CNET-a Connie Guglielmo.

Najveći se problem nalazio u činjenici što je za 70-ak članaka o financijama navedeno da ih je objavio "CNET Money Staff" što direktno ne daje naslutiti da je korištena umjetna inteligencija. Informacija o pravom "autoru" nalazila bi se na dnu članka u obliku izjave o odricanju od odgovornosti.

Iako su takve članke u konačnici pregledavali i odobravali urednici ipak to nije bilo dovoljno da budu opće prihvaćeni jer bi se znale potkrasti greške oko izračuna nekih štednih računa i kamatnih stopa, prenosi Mashable.

CNET je u međuvremenu objavio pojašnjenje s napomenom da je njihova upotreba umjetne inteligencije bila namijenjena "kako bi se vidjelo može li tehnologija pomoći našem osoblju novinara i urednika u njihovom poslu da pokrivaju teme iz perspektive od 360 stupnjeva. "

📢 12 rata beskamatno

LAPTOPI

Velika ponuda laptopa za rad, igru ili učenje!

198,95€ 1.498,99 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

MONITORI

Upotpuni svoj laptop većim ekranom!

101,99€ 768,44 kn Kupi


Vitki i snažni zvučnici

ACOUSTIC ENERGY AE120

Glatku i široku disperziju visokih frekvencija s čistim srednjim rasponom i munjevitim basom.

778,95 € 5.869,00 kn Kupi

Pravi doživljaj zvuka kao s pozornice

JBL Stage A180

6.5-inčni 2,5-sistemski samostojeći zvučnici, frekvencijski odziv: 40-40 000 Hz, osjetljivost: 90 dB, preporučena snaga pojačala: 20-220 W

549,00 € 4.136,44 kn 573,00 € Akcija