Developer izradio zabavnu parodiju iritantnih i pretjerano komercijaliziranih modernih web stranica

Web koji utjelovljuje sve ono što nas pri surfanju webom redovito živcira zgodna je studija slučaja, ali i upozorenje svim developerima i dizajnerima na to da ne moraju baš svi webovi biti iritantni

Sandro Vrbanus srijeda, 25. kolovoza 2021. u 06:00

Situacija vam je svima poznata. Tražite neku informaciju na omiljenoj internetskoj tražilici, kliknete na prvi rezultat i odlazite na web stranicu na kojoj još niste bili. Prvo što ćete učiniti jest zatvoriti obavezno upozorenje o cookiejima, potom će vas stranica pitati želite li primati notifikacije, pa želite li se pretplatiti na njihov newsletter, pa će vam javiti da koristite adblocker ili će vam zalijepiti reklamu preko cijelog ekrana, pa će vam ponuditi opcije pretplate…

Jednom kada se probijete kroz ovaj labirint dobit ćete tekst koji ste prije otprilike pola sata zapravo i htjeli vidjeti, a on će biti djelomično prekriven pop-up reklamama, pun linkova za dijeljenje na društvenim mrežama i sličnih dodataka.

Parodija, ali i pouka

Ovo korisničko iskustvo toliko je iziritiralo jednog developera (predstavlja se kao Guangyi Li) da je izradio demo web koji objedinjuje sve ove grozomorne običaje i tako razotkriva koliko je današnji web zapravo loš.

Njegov se uradak naziva How I Experience Web Today, možete ga pokrenuti na ovom mjestu i (najbolje bez uključenih adblockera i drugih alata za blokiranje skripti) uživati u parodiji gotovo svakog modernog web portala danas.

Osim što je zabavan i dobro ističe sve mane ovakvih stranica i ismijava njihov generički dizajn motiviran isključivo zaradom, ovaj web može dobro doći i kao upozorenje i pouka onima koji se bave izradom internetskih stranica – nemojte biti nasrtljivi i napadni, pokažite posjetitelju ono po što je došao, pa će se možda koji puta i vratiti.