Google Chrome od sada otkriva tipfelere u poveznicama

Kako bi obilježili Svjetski dan svijesti o pristupačnosti, Google je predstavio niz novih značajki, među kojima je i mogućnost otkrivanja tipfelera u poveznicama unutar Chromea

Matej Markovinović subota, 20. svibnja 2023. u 06:00
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Kao dio većeg ažuriranja pristupačnosti, Google Chrome će od sada moći otkriti tipfelere u poveznicama te prikazati rezultate za koje smatra da su i traženi. Radi se, naime, o promjeni koja bi trebala olakšati korisnicima pretraživanje i pružati im preciznije rezultate.

„Ova značajka povećava pristupačnost osobama s disleksijom, onima koji tek uče neki jezik i svima koji prave tipfelere. Značajka je već dostupna u verziji Chrome preglednika za stolna računala, a u nadolazećim mjesecima stići će i na mobilne uređaje“, priopćili su iz Googlea.

Osim toga, u sklopu obilježavanja Svjetskog dana svijesti o pristupačnosti, Google je najavio da će značajka za automatsko stvaranje titlova, Live Captions, biti dostupna na više uređaja. Također, moći će prepoznavati tekst na francuskom, talijanskom i njemačkom jeziku, što je svakako korisno za one koji ne govore engleski.

Google je poboljšao i pretvaranje teksta u govor na nadolazećem Wear OS 4 sustavu za pametne satove te omogućio da ikona za objekte s pristupom za invalidska kolica bude vidljiva svima unutar Maps aplikacije.