Google obećava da će ukinuti individualno praćenje korisnika

Nakon što se ukine podrška za third-party cookieje, Google kaže kako neće razvijati nove tehnologije koje bi omogućile praćenje navika pojedinih korisnika Interneta

Sandro Vrbanus četvrtak, 4. ožujka 2021. u 10:29

Još prošle godine Google je najavio da će se više posvetiti privatnosti korisnika Interneta tako što će, u razdoblju od dvije godine, u potpunosti ukinuti podršku za third-party cookieje unutar svojeg preglednika Chrome. Ovaj plan ne uključuje ukidanje podrške preko noći, već implementaciju drugih rješenja kako Google ne bi "otpilio granu na kojoj sjedi", odnosno da bi si omogućio plasiranje ciljanih i relevantnih oglasa i u budućnosti. Kako je prva od dvije godine prijelaznog razdoblja već prošla, Google je sada pojasnio i kako će izgledati budućnost bez vanjskih "kolačića" na web stranicama koji prate korisnike i njihovo surfanje.

Sami korisnici u istraživanju su im rekli da se osjećaju praćenima, te da masovno prikupljanje podataka o njima donosi više štete nego koristi. Unatoč najavama o povećanoj privatnosti i manjem individualnom praćenju, Google se i dalje suočava s kritikama korisnika, kao i uvjerenju javnosti da će oni "već pronaći načina da nas prate". Osjetili su, stoga, na službenom blogu još jednom pojasniti kako stoje stvari.

Podaci o pojedincima bit će skriveni

David Temkin, čovjek zadužen za privatnost i povjerenje u Googleu, napisao je kako se njihova kompanija neće pridružiti onima koji razvijaju nova rješenja za praćenje pojedinačnih korisnika. Jednom kada third-party kolačići budu blokirani, Google će se baviti prikupljanjem samo agregiranih podataka, bez identifikatora individualnih korisnika. Prema njima, oglašivačima za uspjeh njihovih marketinških kampanja nije nužno ciljati pojedinačne korisnike, a ubuduće će umjesto pojedinačnih, koristiti agregirane i anonimizirane podatke.

Google unutar Chromea planira prve nove kontrole privatnosti aktivirati u travnju, s inačicom 90, kada će omogućiti uključivanje opcije Privacy Sandbox – koja pokušava balansirati između privatnosti korisnika i dovoljno podataka za izdavače i oglašivače. To će biti prvi korak ka potpunom izbacivanju podrške za vanjske kolačiće i prelazak na preglednik i web koji ne prate svaki korisnikov korak i klik. Ili bolje rečeno, pratit će ih i dalje, ali ih neće prikupljati na individualnoj, već na grupnoj razini, a podaci o pojedincima bit će skriveni unutar velikih grupa, tzv. kohortnih podataka dostupnih oglašivačima.