Google testira mogućnost dodavanja osobnih profilnih kartica u rezultate pretraživanju

Google je pokrenuo testiranje koncepta profilnih kartica koji omogućuje stvaranje javnog profila koji će biti dostupan svima koji pretražuju Googleovu tražilicu

Matija Pavlić srijeda, 12. kolovoza 2020. u 06:00

Google je pokrenuo testiranje nove opcije koja će korisnicima omogućiti stvaranje njihova javnog profila koji u Googleu nazivaju "people cards".

U sklopu kartica korisnicima je omogućeno više opcija kao što je vlastita kratka biografija, podaci o zaposlenju, poveznice na profile na društvenim mrežama i servisima koje koriste i drugo. Kako bi se stvorila kartica dovoljno je pretražiti frazu "add me to search" kada je korisnik prijavljen u svoj Google račun.

Postoje obvezatna polja koja je potrebno popuniti kao što je ime, zanimanje, lokacija i kratka biografija. Po želji korisnik može dodati i podatke o svojem obrazovanju, poveznice na svoju web stranicu, društvene mreže koje koristi, svoju adresu elektroničke pošte te broj telefona.

Koliko je objavljivanje vlastitog telefonskog broja pogodno za javnu objavu procijeniti će sam korisnik, uglavnom jednom tako ispunjena kartica bit će vidljiva svima koji pretražuju tog korisnika putem Googleove tražilice.

Google obećava razne mehanizme koji bi trebali spriječiti eventualnu zloupotrebu kartica korisnika za spam ili krađu podataka. To uključuje ograničenje prema kojem je moguće napraviti samo jednu karticu po korisniku i za njenu aktivaciju je potrebna autentifikacija putem telefonskog broja.

Cijeli koncept kartica zasad se nalazi u ograničenom testiranju, konkretno trenutačno se testira na engleskom jeziku i to isključivo na indijskom tržištu. Kada će opcija stići na ostala tržišta zasad nije poznato.

Izvor: Google
Izvor: Google