Hakom upozorava na prevare putem oglasnika i domaćih telekoma

Uočena je pojava internetskih oglasa u kojima se, uz zavaravajuće informacije, nude brze pozajmice preko operatora pokretnih komunikacija u kratkom vremenskom razdoblju

Sandro Vrbanus srijeda, 25. kolovoza 2021. u 11:31

Iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) pozvali su građane na dodatni oprez prilikom kupnje proizvoda i usluga putem internetskih oglasnika u Hrvatskoj. Naime, kažu iz ove agencije, u posljednje vrijeme uočena je pojava oglasa u kojima se nude brze pozajmice preko operatora pokretnih komunikacija, u kratkom vremenskom razdoblju.

Riječ je o slučajevima gdje pojedinci zavaravajućim informacijama upućuju osobe koje traže pozajmicu, na kupnju skupog mobitela i sklapanje ugovora s telekomom uz obvezno trajanje na 24 mjeseca. Pri tome korisnik zapravo kupuje uređaj uz otplatni plan i sklapa ugovor za skupu mobilnu tarifu, što potom mora otplaćivati u narednih 24 mjeseca. Trećoj osobi zapravo daje novi mobilni uređaj za relativno nisku cijenu u odnosu na stvarnu cijenu koštanja uređaja.

O navedenim radnjama HAKOM je upoznao uredništvo internetskog oglasnika u kojemu su ovakvi oglasi objavljeni, poručeno je danas.