Hoće li stote verzije Chromea i Firefoxa izazvati svoj "Y2K bug"?

I Google Chrome i Mozilla Firefox uskoro će dobiti nadogradnje na inačice rednog broja 100. Pojavile su se špekulacije da bi ta činjenica mogla učiniti neke webove nedostupnima zbog neobičnog problema

Sandro Vrbanus subota, 26. veljače 2022. u 06:00

Proteklih se dana u tehnološkim medijima može pročitati "zabrinjavajuće" upozorenje stručnjaka koji kažu kako bi verzije rednog broja 100 u popularnim internetskim preglednicima, Chromeu i Mozilli, mogle izazvati probleme za korisnike i web stranice. Ovaj svojevrsni "Y2k bug" mogao bi se dogoditi s nadogradnjama ovih preglednika u narednih nekoliko mjeseci, a njihovi developeri već rade na umanjivanju potencijalnih posljedica.

Treća znamenka radi nered

Zašto bi, dakle, 100. verzija, ni po čemu revolucionarna nadogradnja preglednika, mogla uzrokovati probleme? Ne radi se o nekoj novoj tehnologiji ili promjeni paradigme, već jednostavno o činjenici da broj 100 ima – tri znamenke. Naime, preglednici prilikom posjete webovima u sklopu HTTP headera poslužitelju šalju User-Agent string, zapis prema kojem poslužitelj identificira preglednik. S obzirom na to da različiti serveri različito procesiraju ovaj zapis, moguće je da se neki od njih "zbune" kada im preglednik umjesto dvije, dojavi tri znamenke kao oznaku svoje verzije.

Sličan problem pojavio se bio i prije više od 12 godina, kada su preglednici s verzije 9 prešli na 10, pa su neki webovi za njih nakratko prestali raditi. To developerima daje naslutiti da će širokom primjenom nadogradnje na verziju 100 ponovno doći do sličnih problema.

Developeri Googleovog Chromea i Mozillinog Firefoxa također testiraju kako će internetske stranice reagirati na brojčanu oznaku verzije 100, a nekoliko pronađenih problema već je i zakrpano. U slučaju da stota verzija dovede do većih poremećaja, implementirane su i strategije za suočavanje s takvim, izvanrednim problemima. Najčešće se pričuvni plan sastoji od privremenog prijavljivanja verzije 99, dok svi webovi ne budu potpuno prilagođeni na troznamenkaste oznake.

Na ovoj se stranici na GitHubu mogu pratiti prijave očekivanih problema sa Chromeom i Firefoxom 100, a među zahvaćenima su, na primjer, web stranice Yahooa, Daimlera, Bethesde, poljskog T-mobilea, i britanskog portala Mirror.