Hrvatski projekt Gruntek – spoj digitalne i stvarne poljoprivrede

Prva aplikacija koja nudi sadnju ekološki uzgojenog povrća pokrenuta je u Hrvatskoj, a nudi digitalno upravljanje stvarnim vrtom smještenim na sat vremena od Zagreba

Sandro Vrbanus petak, 6. studenog 2020. u 06:00

U Zagrebu je pokrenut projekt Gruntek koji korisnicima pruža digitalno rješenje uzgoja organskog domaćeg povrća – i to putem digitalne platforme, što ga čini svojevrsnim "Farmvilleom u stvarnom životu". Ovaj primjer "pametnog vrta" predstavlja iskorak prema digitalizaciji poljoprivrede, a primjer je suradnje poduzetništva i lokalne poljoprivredne zadruge.

Uzgoj pravog povrća preko Interneta

Za razliku spomenute igre Farmville, vrtovi Grunteka su stvarno iskustvo i nalaze se sat vremena vožnje od Zagreba, u okolici Čazme. Na web stranici www.mojgruntek.hr korisnici osmišljavaju svoj vrt. Za pojedinačne gredice odabiru neko od eko povrća u tom trenutku dostupnoga za sadnju. Pritom dobivaju podatke o vremenu berbe i očekivanoj količini uroda, a tijekom mjeseci rasta povrća objavljuju se o informacije o napretku vrta i o očekivanom vremenu berbe.

U Grunteku uzgojeno povrće može biti dostavljeno ili ga vlasnici vrtova mogu doći sami ubrati na Gruntek. Web stranica ujedno je i aplikacija putem koje će korisnici osim pregledavanja sadržaja, moći pratiti i razvoj svog vrta uz foto i video zapise. Tipičan vrt na Grunteku ima 8 gredica, a svaka gredica 5 m2. Cijena najma jednog takvog vrta na ovoj platformi je 399 kuna mjesečno, u slučaju mjesečne pretplate, ili 199 kuna mjesečno za godišnju pretplatu.

Povrće vam može biti dostavljeno ili ga možete ubrati sami
Povrće vam može biti dostavljeno ili ga možete ubrati sami

O pripremi vrta, sadnji i ekološkom uzgoju brine tim iskusnih poljoprivrednika pod vodstvom Vjekoslava Budaneca, predsjednika Zajednice udruga hrvatskih povrćara.

"Gruntek je aplikacija. Ali Gruntek je i zeleni, ekološki, fizički vrt. Projekt je namijenjen Zagrepčanima: građani našega grada zavrijedili su imati grunt. Barem mali gruntek od 40 kvadrata. Iako malen, treba napomenuti da će tih 40 kvadrata povrtnjaka prosječno proizvesti oko 140 kg povrća, raspoređenih kroz 8 mjeseci sezone", istaknuo je direktor Tino Prosenik.