Jednaki i jednakiji na Facebooku – računi za koje pravila ne vrijede

Kako se ne bi gnjavili s njihovim gnjevom, PR-om, odvjetnicima i sličnim, Facebook je za poznate ljude i njihove račune uveo druga pravila - za njih, pravila, zapravo, ne važe

Drago Galić utorak, 14. rujna 2021. u 18:01

Prema pisanju WSJ-a, Facebook ima posebnu listu računa, njih gotovo 6 milijuna za koje uobičajena pravila Facebooka zapravo ne vrijede, odnosno, unaprijed su „whitelistani“ pa u njihovim postovima prolazi sadržaj koji bi za druge, obične korisnike (ili neke predsjednike država, primjerice), bio označen kao kršenje famoznih „community standards“.

Na listi izuzetih od općih pravila nalaze se odabrani novinari, aktivisti, političari, „selebi“, sportaši i čak „ne-ljudski računi“ poput Doug the Poug, psećeg računa (kojeg ipak koristi njegov vlasnik, predmnijevamo).

Ukoliko XCheck program, napravljen upravo zato da ih izdvoji od običnog fejsbučnog plebsa, moderatorima prijavi da je račun kojeg provjeravaju zbog kršenja pravila na listi zaštićenih, onda nema nikakvih sankcija, brisanja sadržaja i sličnoga.

Program je aktivan od prošle godine, a razlog je navodno taj što se Facebook ne želi natezati s PR-om ovih individua, odnosno, lakše ih je samo pustiti da blebeću svoje.

Za političare je ovaj program bio uveden 2019., ali kako se Silicijska dolina, odnosno njeni glavešine, naljutili na Donalda Trumpa, odlučili su da čak ni šefovi država, uključivši i vlastitu, više ne idu automatizmom na tu listu.

S vremenom je, pak, došlo dotle da su „eminentni“ korisnici na ovoj listi shvatili da mogu raditi što ih je volja, pa krše i ona pravila koja su ne samo interno Facebookova, već i zakone pa objavljuju prijetnje nasiljem, smrću, objavljuju „osvetničku pornografiju“ i slične stvari za koje bi obični korisnici davno bili „u kazni“, ugašenog računa ili bi im samo bili izbrisan post ili postovi. Ili bi im policija zakucala na vrata.

Usprkos tome, lista Facebookove varijante „ličkih medvjeda“ navodno stalno raste.