Kineski internetski cenzori zabranili slovo "N"

Nije šala – na društvenoj mreži Weibo zabranjeno je utipkati slovo N, kao i još niz riječi, zbog političke nepodobnosti

Sandro Vrbanus srijeda, 28. veljače 2018. u 17:57

Kineska vladajuća stranka, Komunistička partija, predložila je da se iz ustava ukloni odredba kojom se maksimalni broj mandat predsjednika države ograničava na dva uzastopna po pet godina. Ovaj potez ima za cilj ostaviti aktualnog predsjednika Xi Jinpinga na vlasti još barem jedan mandat, a ako se pita neke kineske građane nezadovoljne tom odlukom – i vječno.

Politička odluka Partije pokrenula je lavinu komentara na društvenim mrežama, od kojih je najjači "kineski Facebook", Weibo. Kako bi spriječili negativne komentare na račun predsjednika, kineski su cenzori brže-bolje sastavili listu riječi koje se ne smiju objavljivati. Među njih su ušle neke očekivane poput "emigracija", "ne slažem se", "izbori", "dodatak ustavu", "proglašavanje carem", ali i nešto potpuno bizarno – slovo "N".

U Kini se, naime, slovo N koristi u matematici otprilike isto kao i u nas, označavajući, recimo kao i X, neku nepoznatu veličinu. Ovim slovom Kinezi su pokušali matematički izraziti da bi Xi Jinping mogao vladati vječno ("N = beskonačno"), pa je tako i nesretno N završilo na crnoj listi.

Na listi zabranjenih izraza našao se i lik iz crtanih filmova Winnie the Pooh, jer je upravo to ime pogrdni nadimak za Xi Jinpinga.