Linkovi vam izgledaju dosadno? Opera predstavila zanimljivo rješenje

Opera je u partnerstvu s tvrtkom Yat, postala prvi web preglednik koji je korisnicima omogućio pretraživanje poveznica temeljenih na emotikonima

Matej Markovinović utorak, 15. veljače 2022. u 16:45

Poveznice već dugo vremena obavljaju svoj posao sasvim prihvatljivo, no Opera smatra da su one koje trenutno koristimo – dosadne. Iz tog su razloga, u partnerstvu s tvrtkom Yat koja se bavi prodajom URL-ova s nizovima emojija, odlučili omogućiti poveznice koje se upravo temelje na simpatičnim „smajlićima“.

„Prošlo je gotovo 30 godina otkako je World Wide Web predstavljen javnosti, a inovacija u prostoru web-veza nije bilo puno, pa ljudi još uvijek u svoje URL-ove pišu '.com'“, rekao je izvršni potpredsjednik za mobilne uređaje u Operi, Jorgen Arnesen.

Opera, naime, kaže da će ovim dodatkom pružiti korisnicima novu razinu kreativnosti te da je ovo velika promjena u načinu rada interneta i svojevrsni znak da se vremena mijenjaju. Za to je, naravno, velikim dijelom zaslužna integracija s Yatom.

„Integracija usmjerena na emojije omogućuje vam jednostavno pronalaženje Yat stranica – jedinstvenih domena koje se generiraju kada izradite Yat iz personaliziranog niza emojija“, objašnjavaju iz Opere.

Budući da su Yat stranice predstavljene tek početkom veljače, smatra se da će javnost za njih saznati upravo preko Opere. Međutim, valja istaknuti da ih već koriste neka poznata lica. Tako, primjerice, pop pjevačica Kesha ima svoj Yat koji sadržava emoji duge, rakete i vanzemaljca te korisnike vodi na njenu službenu stranicu.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot