Microsoft objavio točan datum umirovljenja Internet Explorera

Legendarni, ali i ne baš omiljeni, internetski preglednik poživjet će još nešto više od godine dana, a nakon toga će biti potpuno zamijenjen Edgeom

Sandro Vrbanus četvrtak, 20. svibnja 2021. u 11:40

Budućnost Internet Explorera na Windowsima 10 je – Edge. Poručili su to iz Microsofta na službenom blogu Windowsa 10, te objavili i točan datum kada će Internet Explorer 11 otići u mirovinu. Dogodit će se to 15. lipnja 2022. godine. Nakon toga datuma u potpunosti bi ga trebao zamijeniti Microsoft Edge, novi i moderniji preglednik zasnovan na Chromiumu. Već dugo se znalo da će se ova promjena dogoditi, pa je samo bilo pitanje vremena kada će u Microsoftu odlučiti da nema smisla paralelno održavati dva preglednika.

Ne samo da je Edge brži, sigurniji i moderniji, kažu iz Microsofta, nego je u stanju odgovoriti i na izazov koji muči mnoge – kompatibilnost sa starijim web stranicama i aplikacijama. Edge ima ugrađen "IE mode", pa se u praksi može ponašati baš poput Internet Explorera i tako ga u potpunost zamijeniti.

Još samo godinu dana podrške

Nakon 15. lipnja sljedeće godine, dakle, IE11 više neće primati podršku, zakrpe i nadogradnje za najveći dio korisnika (zadržat će se samo verzije na Windows 10 LTSC, OS-u s produženom podrškom, te Windows Serveru). Prijelazno razdoblje započet će već 17. kolovoza ove godine, kada će paket usluga Microsoft 365 i ostale njihove aplikacije ukinuti podršku za Internet Explorer.

Onima koji su odveć vezani uz svoj IE11 Microsoft uz ovu objavu navodi i razloge zašto bi se ipak trebali odlučiti prijeći na Edge. Govore tako o kompatibilnosti, produktivnosti, sigurnosti, novim opcijama i ostalim funkcijama Edgea koje bi trebale korisnicima olakšati tranziciju i zadržati ih na novom pregledniku duže vrijeme.

Svima koji su na to spremni, Microsoft preporuča da s prelaskom počnu što prije – jer unutar Windowsa 10 već imaju instaliran Edge.

Inače, u svijetu gotovo dvije trećine korisnika Internetu pristupa putem Googleovog preglednika Chrome, dok je (ovisno o izvoru podataka) između 0,7 i 1,6% korisnika i dalje na Internet Exploreru.

Udjeli pregeldnika, izvor: Statista 2021
Udjeli pregeldnika, izvor: Statista 2021